Kafa smanjuje rizik od agresivnog kancera prostate

0

Izveštaj o njihovom istraživanju predstavljen je na konferenciji Američke asocijacije za lečenje kancera, prenosi agencija Blumberg.

U istraživanju je učestvovalo oko 50.000 Amerikanaca, od kojih su naučnici prikupljali informacije svake četvrte godine, u periodu od 1986. do 2006.

Analizom tih podataka, eksperti su došli do zaključka da je za pet odsto dobrovoljaca koji su svakodnevno ispijali šest i više šoljica kafe dnevno rizik od razvoja teškog oblika raka prostate bio niži do 60 odsto u poređenju sa kontrolnom grupom koja nije koristila kafu.

Istraživači su takođe utvrdili da se rizik od razvoja agresivnog tipa raka prostate smanjuje za 20 odsto kod onih ispitanika koji su ispijali jednu do tri šoljice kafe dnevno, i za 25 odsto kod muškaraca koji su pili četiri do pet šoljica crnog napitka.

Američki naučnici za sada nisu uspeli da razjasne kojaje komponenta kafe uticala da se rizik od oboljevanja smanji. Oni smatraju da to nije kofein, jer su isti rezultati dobijeni među onima koji su pili kafu bez kofeina.

S druge strane, istraživači ne navode koje štetne posledice na ostale organe, prvenstveno na želudac, može da ima konzumiranje preterane količine kafe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here