pixabay.com

Svi vole da popiju po neku čašicu alkoholnog pića s vremena na vreme, što zbog zabave, što da se opuste, ali retko ko razmišlja kakav to ima efekte na zdravlje.

Čak i jedna noć u kojoj preterate sa alkoholom može da se odrazi na vaše telo i to na iznenađujuće načine. O tome je za Bustle nedavno govorio dr Donald A. Sansom.

– Nepobitna je činjenica da konzumacija alkohola ima mnogo negativnih uticaja na zdravlje – kaže dr Sansom.

Izdvajamo sedam najčešćih posledica konzumiranja alkohola na zdravlje.

Oštećuje jetru

Kad redovno pijete, jetri ne dajete vreme da to obradi. To može dovesti do ciroze, prouzrokujući ožiljke na tkivu jetre. Ako se to dogodi, jetra postaje nesposobna da oslobodi telo otrovnih supstanci koje se nalaze u alkoholu.

Slabi imunološki sistem

Konzumiranje alkohola može da oslabi imunološki sistem i na taj način može da vas učini podložnijima virusima i infekcijama.

Loše utiče na san

Alkohol utiče na prirodni ciklus spavanja i vaš REM obrazac. Kako se telo oslobađa alkohola, drži vas u stanju budnosti, a sledeći dan se osećate umorno i iscrpljeno.

Utiče na probavni sistem

Dugotrajno konzumiranje alkoholnih pića može da bude okidač za gastritis, odnosno upalu sluznice želuca. To je jedan od razloga zbog kog ćete povraćati dan nakon ispijanja alkohola. Dugoročno, alkohol vam može otežati apsorpciju hranjivih sastojaka iz hrane.

Slabi kosti

Prema Nacionalnom institutu za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, obilno konzumiranje može da ometa proces nadoknade koštanog tkiva. To vremenom može da oteža njihovo zalečenje i tako oslabi kosti.

Povećava rizik od karcinoma

– Alkohol doprinosi desetinama vrsta karcinoma – kaže dr Sansom. Prema Nacionalnom institutu za karcinom, žene koje piju više od tri pića dnevno imaju 1,5 puta veću verovatnoću da razviju karcinom dojke.

Šanse za karcinom usta i grla značajno rastu i kod osoba koje piju više od 3,5 pića dnevno – dva do tri puta je veća verovatnoća da će im se dijagnostikovati kancer usne šupljine, ždrela i grkljana.

Prema podacima Cancer Research UK, karcinom jetre predstavlja najveći rizik i tesno je povezan sa konzumacijom alkoholnih pića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here