pixabay.com

Beli luk se u kuhinji koristi za poboljšanje ukusa i kao začin, ali deluje i kao efikasan lek, sagoreva masnoću i pomaže u detoksikaciji.

Istraživanja su pokazala da beli luk može biti efikasan u procesu mršavljenja i da bi trebalo da bude neizbežan deo ishrane. Beli luk je bogat izvor vitamina B6 i C, vlakana mangana i kalcijuma, a uz to igra i ključnu ulogu u kontroli telesne težine.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Nutrition” navodi da je beli luk usko povezan sa sagorevanjem masnoće. Dokazano je da spojevi alicina prisutni u belom ruku stimulišu proces sagorevanja masti. Eksperti preporučuju da svakodnevno konzumiranje belog luka predstavlja odličan način za efikasno mršavljenje.

Beli luk je prirodni diuretik i povećava proizvodnju urina u organizmu, što u kranjoj liniji dovodi do gubitka masti i izlučivanja. Osim toga, beli luk efikasno pomaže u sagorevanju masnoće u pojasu trbuha povećanjem potrošnje energije.

Posebno je korisno ujutro konzumirati sirovi beli luk sa vodom. Možete u toplu vodu dodati sok od limuna i beli luk, a potom to odmah popiti. Ova kombinacija rezultira gubitkom telesne težine.

Poznato je da beli luk smanjuje apetit i da čoveka duže čini sitim, a time sprečava prejedanje. Takođe daje energiju i sagoreva višak kalorija, a uz to poboljšava metabolizam i imunitet.

Istraživanja su pokazala da beli luk održava nivo holesterola u krvi. Dokazano je da konzumiranje belog luka direktno utiče na krvne sudove i holesterol. Beli luk povećava nivo testosterona, a to rezultira snažnijom erekcijom i dodatnom energijom.

Beli luk je odličan za detoksikaciju jer uklanja sve toksine i poboljšava varenje, ali ga ne treba jesti u prevelikim količinama. Najbolje je potražiti savet nutricioniste.

Negativna strana je svakako miris belog luka, ali se i taj problem može rešiti tako što ćete ga progutati, a ne žvakati. Na taj način ćete izbeći zadah i podrigivanje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime