Kako bi izgledao novi rat Srbije i Hrvatske?

0

 

Oklopne jedinice Vojske Srbije

"Pored toga što Zapad za sada ne bi dozvolio ponovno paljenje ‘bosanskog lonca’ koji je tako lako podgrejao Mesić, vojni stručnjaci smatraju da ni jedna vojska nekadašnjih država SFRJ nema dovoljno kapaciteta ni opremljenosti da izdrži sukob većih razmera", piše beogradski list.

 

"Ukoliko bi došlo do toga što je najavio Mesić, to bi preraslo u sukob srpske i hrvatske vojske. Ako bi Hrvatska vojska ušla na teritoriju BiH, to bi bila agresija i morale bi reagovati snage BiH, ali je jasno da bi se u tom slučaju ta vojska raspala. Onda bi se morala umešati vojska Srbije, kao jedan od jamaca Dejtonskog sporazuma", objašnjava Zoran Dragišić, profesror fakulteta bezbednosti.

Međutim, on veruje da u ovom trenutku nema šanse da će Hrvatska napasti RS.

 

"To je jedna politikantska izjava odlazećeg predsednika. Činjenica je da ne postoje obaveštajni podaci da bi Hrvatska mogla napasti RS", kaže Dragišić.

Dok Dragišić ističe kako bi, čak i kada bi do takvog sukoba došlo, Srbija bila u prednosti jer ima jaču, brojniju i bolje opremljenu vojsku, vojni analitičar Veljko Kadijević to gleda iz drugačije perspektive.

"Za svaku glupost su dovoljne dve budale. Ne verujem da bi se Srbija uvukla u takav rat", reko je Kadijević koji kaže da je Mesić želeo da izvrši pritisak na lidere Republike Srpske i međunarodnu zajednicu.

"Ne može se reći da nikad neće biti rata, niti ima veze s mozgom država koja kaže da nikada neće upotrebiti silu. Ali to što je Mesić najavio nije realno, osim ako za to ne daju signal sa strane da u sklopu šireg dogovora Evropa zažmuri i dozvoli Hrvatima da srede stvari u Bosanskoj Posavini", zaključuje Kadijević.

 

On kaže da će u narednom periodu u Bosni pretnje biti osnovno sredstvo komunikacije, što će voditi stvaranju novih ideja podele BiH.

 

"Postoji jedan nemački plan, po kom se od RS traži nova prekompozicija Bosne, da se podeli u nekoliko regiona, gde bi prostor Jahorine ušao u neku oblast koja ne bi bila pod kontrolom Srba. To u RS, naravno, neće niko da potpiše, jer je Jahorina ekonomski resurs RS. To bi moglo da bude mesto strateške borbe", objašnjava Kadijević.

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski veruje da se radi o bespredmetnim špekulacijama.
 

"Čak i da bivše države SFRJ požele ući u rat, one za to nemaju mogućnosti ni kapaciteta. Najviše kapaciteta i vojne snage ima Srbija, ali vojske su trenutno na takvom nivou da ni jedna ne može u dužem vremenskom periodu izvoditi ozbiljne operacije. Svaka strana bi mogla da ispali pokoju raketicu. Ono što svi zaboravljaju jeste da niko nema ni ekonomsku moć da vodi rat. Realnost je da neće biti novog rata na Balkanu jer tu je NATO koji sve kontroliše", kaže Lazanski.

 

Vodio bi se "prašinarski" rat

 

Miroslav Lazanski kaže da bi se u eventualnom sukobu na prostoru bivše Jugoslavije najverovatnije vodile prevaziđene borbe.
"U svim vojskama je najjača kopnena vojska. Sve vojske u bivšoj jugoslaviji su "prašinarske". Avijacija svih zemalja je u stvari avijacija SFRJ", zaključuje Lazanski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here