Kako će birati Mađari?

0


 

Nešto više od osam miliona birača će se, popunjavanjem dva listića, izjašnjavati za pojedinačne kandidate u 176 izbornih jedinica, na oko 11.000 glasačkih mesta.
 

U Mađarskoj se građani danas izjašnjavaju za partijske teritorijalne liste u 19 županija i Budimpešti kao posebnoj administrativnoj celini.

Prvi preliminardni rezultati će se znati oko 23 sati, saopštila je Državna izborna komisija.

Ovo su šesti parlamentarni izbori nakon promene društveno-politickog uređenja Mađarske, 1990. godine.

 

Prema najnovijim anketama ubedljivu pobedu će ostvariti konzervativni Savez demokratske omladine (Fisdes), na drugom mestu bi trebalo da se nađe vladajuća Mađarska socijalistička partija, a na trećem krajnje desničarski Pokret za bolju Mađarsku (Jobik).

 

U parlament bi mogla još da uđe i organizacija "Politika može da bude nešto drugo", a mali su izgledi da to uspe i Mađarskom demokratskom forumu.

Na pojedinačnim listama našli su se svi oni koji su tokom predizbrne kampanje uspeli da sakupe najmanje 750 potpisa građana. Tako će se u 176 izbornih jedinica nadmetati 812 kandidata, među njima 19 nezavisnih. Pobediće onaj ko osvoji više od polovine glasova, pod uslovom da u datoj izbornoj jedinici svoju građansku dužnost ostvari 50 odsto plus jedna birač.

 

U suprotnom troje prvoplasiranih će ići u drugi krug.

Na teritorijalnim listama, gde se glasa za predstavnika stranaka ili koalicija, odlučivaće se o 152 mandata. OVB je potvrdila ukupno 117 takvih lista, najviše u severoistočnoj županiji Boršod-Abauj-Zemplen (devet), a najmanje u Šomođu (četiri), u centralnoj Mađarskoj.

Preostalih 58 manadata u parlamentu sa 386 mesta popuniće se posebnom formulom od glasova datih strankama koje nisu prešle cenzus od pet odsto, pa time nisu uspele da se nađu u najvišem predstavničkom telu zemlje. Od tih prelivenih glasova više mandata će dobiti bolje plasirane stranke.

 

U nadmetanju se nalazi sedam partija i stranačkih saveza, koji su uspeli da sastave takozvane zemaljske liste. Drugi, odlučujući krug izbora održaće se 25. aprila.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here