Tanjug

Vlada Hrvatske je u četvrtak u hitnu saborsku proceduru uputila izmene dva zakona radi primene šengenske pravne tekovine, odnosno kako bi stupanjem na snagu Šengenskog sporazuma državna granica Hrvatske s trećim zemljama postala spoljna granica Evropske unije.

Vlada je u Sabor uputila izmene Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o strancima, u kontekstu predstojećeg sastanka Saveta za pravosuđe i unutrašnje poslove koji će se održati za sedam dana, 8. decembra, posvećenog donošenju Odluke o punoj primeni odredaba šengenske pravne tekovine u Hrvatskoj, piše Oslobođenje.

– U slučaju jednoglasne odluke Veća iduće nedelje, izmenama dva zakona stvaramo zakonske pretpostavke za primenu šengenske pravne tekovine u Hrvatskoj tako da od stupanja na snagu Šengenskog sporazuma dosadašnja državna granica Hrvatske s trećim zemljama postaje spoljna granica Evropske unije – objasnio je potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Izmenama Zakona o nadzoru državne granice propisuju se i poslovi granične policije u unutrašnjosti teritorije (tzv. kompenzacijske mere), propisuje se da Vlada na predlog ministra unutrašnjih poslova može doneti odluku o privremenom ponovnom uvođenju nadzora državne granice na unutrašnjim granicama i da o tome obaveštava ostale države članice, Evropsku komisiju i javnost te podnosi izveštaj Evropskom parlamentu, Savetu i Komisiji.

Propisuju se i obaveze zapovednicima teretnog ili putničkog broda, jahte ili čamca namenjenog razonodi ili sportu koja dolazi iz treće zemlje da su dužni najkraćim uobičajenim plovnim putem da uplove u luku u kojoj se nalazi pomorski granični prelaz radi obavljanja granične kontrole.

Granična kontrola na celokupnom području graničnog prelaza

– Preciznije se propisuje da se granična kontrola može obaviti na celokupnom području graničnog prelaza, a ne samo na mestu predviđenom za graničnu kontrolu, kao što su kontrolne kućice – istakao je Božinović.

To znači da bi se procedure provera kroz baze podataka i uzimanje biometrijskih podataka za budući Entry Exit sistem mogle obavljati i pre kontrolnih kućica, dok putnici čekaju u redu (u vozilu).

Time bi se postiglo da se istovremeno obradi veći broj putnika i tako omogući bolja protočnost saobraćaja preko graničnog prelaza.

Izmenama Zakona o strancima propisuje se da je MUP nacionalna kontaktna tačka za obaveštavanje nadležnih tela EU o obavezama koje su propisane evropskim Uredbama o uspostavljanju evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanjima putovanja (ETIAS) i o uspostavljanju sistema ulaska/izlaska (EES) za registraciju podataka o ulasku i izlasku, kao i podataka o odbijanju ulaska za državljane trećih zemalja koji prelaze spoljne granice država članica.

Takođe se propisuje prikupljanje biometrijskih podataka za državljane trećih zemalja prilikom podnošenja zahteva za vizu, te se preciznije propisuje obaveza prevoznicima da putem sistema za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (sustav ETIAS) provere imaju li putnici – državljani trećih zemalja valjano odobrenje putovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here