EPA-EFE
Američki vojnici

Početkom juna predsednik Sjedinjenih Američkih Država najavio je povlačenje američkih trupa iz Nemačke. U toj zemlji je trenutno 34.500 američkih vojnika.

Najava o nameri povlačenja američkih trupa iz Nemačke i vremenski rok za to još su prilično nejasni, ali uklapaju se u obrazac frustracije predsednika SAD Donalda Trampa, posebno s kancelarkom Nemačke Angelom Merkel.”

To je izjavio politički analitičar američke organizacije Veća za demokratizaciju politike Kurt Basuener komentarišuči ovu Trampovu odluku.

Prema pisanju američkih medija, Tramp je naredio Pentagonu da do septembra smanji broj američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj. Time se očigledno ostvaruju pretnje, sada već bivšeg ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela da će Vašington smanjiti broj vojnika u Nemačkoj ako ta zemlja ne poveća svoje izdatke za odbranu.

– Navodi se da je okidač bilo to što je Merkel odbila učestvovanje na samitu G-7, zbog stalne pandemije, što je bilo u suprotnosti s Trampovom željom za ‘ponovnim otvaranjem Amerike”. Čini se da je Tramp bio razdražen ovim činom Angele Merkel, možda posebno zbog toga što mu ona kao žena odbija ovakvu vrstu maltretiranja što u mnogome podseća na poteze predsednice Zastupničkog doma Nensi Pelosi – kazao je Basuener za portal Kliks.

Nadalje, Basuener navodi da se to takođe uklapa u spor velikih razmera na Balkanu između SAD i EU o pregovorima Kosova i Srbije, koji će biti održan u Vašingtonu 27. juna.

– Ričard Grenel, odlazeći američki ambasador u Nemačkoj i bivši vršilac dužnosti direktora za nacionalnu obaveštajnu službu, i dalje je specijalni izaslanik za Srbiju i Kosovo. Iako tvrdi da će se sastanak usmeriti na ekonomiju, može se pretpostaviti da predlog ‘zamene zemlje’ koji su dali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, jednom kada su ga podržale prethodna šefica spoljne politike EU Federika Mogerini i američki savetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton – ostaje aktuelan. Činjenica da je Merkel bila najglasniji protivnik promena granica na Balkanu učinila je Berlin metom Grenela. Većina država članica složila se s njenim stavom, iako, nažalost, Nemačka nije vodila protivofanzivu unutar EU. Činjenica da je novi izaslanik EU za regiju Miroslav Lajčak ukazao i na to da su promene granica loša ideja, sigurno je takođe jedan činilac – smatra Basuener.

Basuener kaže da su SAD nepouzdan saveznik sve dok je Tramp predsednik.

– Ovo u stvari i nije vest. Njegovo neprijateljstvo prema savezu bilo je evidentno za vreme njegovog predsedavanja SAD-om. Najava povlačenja trupa reciklira lažnu ideju da Nemačka ima zaostale obaveze prema SAD-u i NATO-u, iako ima budžet za obranu koji pada ispod praga od dva posto na koji su se članice NATO-a obavezale da će doći – rekao je Basuener.

On je govorio i o tome šta to znači za balkanske članice NATO-a kao što su Albanija, Crna Gora, a sada i Severna Makedonija i one zemlje koje se žele pridružiti, poput Bosne i Hercegovine i Kosova.

– Teško da bi im ovo moglo dati više samopouzdanja. Predanost SAD-a Alijansi predstavlja okosnicu NATO-ove sposobnosti da održi mir na Balkanu – kaže Basuener.

– To daje veću premiju evropskim članicama NATO-a kako bi pokazale liderstvo u Alijansi – što bi trebalo da bude jedna od vrednosti, kao i kolektivna odbrana. Činjenica da i EU pokazuje nedostatak liderstva u potvrđivanju svojih vrednosti u odnosima s balkanskim narodima i vladama povećava ovaj problem. Sve to sa zadovoljstvom mogu posmatrati samo regionalne neliberalne vođe i geopolitički akteri. Što je zapadnjačka fragmentacija veća, oni imaju veći manevar i arbitražu. A Vučić je majstor u tome – poručuje analitičar Baseuner za Kliks.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here