commons.wikimedia/Wadco2

Mnoge pravoslavne crkve već su se opredelile kako će u okolnostima pandemije bolesti Covid-19 proslavljati Vaskrs, a među prvima je to učinio Sinod Grčke pravoslavne crkve, koji je pre nekoliko dana odlučio da proslavu Vaskrsa odloži za Odanije Vaskrsa, u noći između 26. i 27. maja.

Grčka vlada danas je, u skladu s tim, zatražila od tužilaštva da podigne optužnice protiv dva sveštenika koji su služili pričest juče, u nedelju, uprkos zabrani službi radi sprečavanja širenja novog koronavirusa, preneo je portal “Grik siti tajms”.

Rumunska pravoslavna crkva odlučila je takođe da budu obustavljeni svi obredi do daljeg. Vernici, kako im je sugerisala crkva, mogu da drže upaljene sveće na balkonima i dvorištima svojih kuća i izgovaraju molitve.

Sveti plamen će biti donet iz Jerusalima u subotu ujutro i biće prosleđen svim eparhijama u zemlji i nju će volonteri sa zaštitnom opremom nositi vernicima, koji je žele u svojoj kući.

Prvog dana Uskrsa volonteri će starijima i bolesnima ponuditi i blagosiljani hleb poprskan svetom vodom i vinom. Rumunska vlada je pozvala građane da slave kod kuće.

Ruska pravoslavna crkva naredila je da od 13. do 19. aprila vrata hramova u Moskvi i okolini budu zatvorena za veliki broj ljudi.

Bugarska pravoslavna crkva odlučila je da crkve za Uskrs budu dostupne vernicima, ali neće davati blagoslovene vrbove grane, što je običaj u toku Cvetne nedelje i redovno će obavljati dezinfekciju.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je pravoslvne vernike da za Uskrs ostanu u svojim domovima i prate liturgije preko televizije.

– U stalnom smo dijalogu sa svi verskim liderima. Došli smo do situacije da moramo da promenimo tradiciju zarad zdravlja i života ljudi – objasnio je on, prenose ukrajinski mediji.

On je rekao da će vlada učiniti sve da omogući vernicima da prate službu od kuće, dok su pravoslavne crkve u Ukrajini navele da će odluku doneti kad dođe vreme.

U Libanu su zatvorene crkve i hramovi, a pravoslavni hrišćani neće moći da prisustvuju službama, koje će se prenositi preko televizije ili društvenih mreža.

1 COMMENT

  1. Зашто оволика паника? Има много добрих Срба православаца, који ретко кад или уопште не иду у цркву. Није пропаст света ако неко једанпут не оде у цркву за Ускрс! Тамо су попови, школовани да се моле за нас.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here