pixabay.com

Odluku kompanije Tviter da zabrani sve vidove političkog oglašavanja na toj društvenoj mreži urednik portala RTS-a Zoran Stanojević objašnjava “velikom modom u ovom trenutku”, a kao glavni razlog navodi približavanje datuma američkih predsedničkih izbora.

On podseća da je prošle predsedničke izbore u SAD odlikovala velika priča da su na njih, zahvaljujući društvenim mrežama, uticali “spoljni faktori“, gde se najčešće spominjala Rusija, a danas se sve više pominje i Kina, koja je “manje transparentna kada su u pitanju njeni interesi u Americi”.

– Prva stvar je bila da je Fejsbuk uveo određene kontrole onoga što zovemo lažnim vestima, pa su uveli “fakt čekere” i razne druge stvari, čak su i zabranili reklame sa lažnim vestima. Jedino što su rekli da neće zabranjivati reklame koje dolaze iz političkih kampanja čak i kada nose lažne vesti zbog toga što smatraju da bi na taj način ugrozili demokratiju, odnosno pravo da se iznese svoj stav, kakav god taj stav bio – kaže Stanojević za Sputnjik.

Moguće manipulacije

Tviter je, sa druge strane, naveo da ne želi da pruži prostor da se plaćanjem dobije bolji položaj na njihovoj mreži, što je dosad bio slučaj, jer smatra da politička ideja mora sama da se izbori za svoju čitanost, dodaje on.

Prema njegovim rečima, ideja Tvitera je da se retvitovanjem ili deljenjem neke dosetke ili misli šire prema onima koji to prate.

Stanojević smatra da će i u jednom i u drugom slučaju biti teško kontrolisati manipulacije jer postoje tehnički načini kojima se i na jednoj i na drugoj mreži možete visoko plasirati, a postoje i firme, od kojih nije jedina “Kembridž analitika”, koje će korišćenjem algoritama i drugih metoda neku ideju visoko plasirati.

– Suštinski, to što Fejsbuk i Tviter pokušavaju da sada nešto zauzdaju samo je signal koliko su društvene mreže moćne i time samo govore kolika je vrednost potencijalne manipulacije kod njih. Sumnjam da je to moguće zaustaviti – kaže sagovornik Sputnjika.

Zabranjeno pušenje

Na pitanje zašto bi se kompanija Tviter odrekla dela profita od političkog oglašavanja, Stanojević odgovara da je gubitak na drugoj strani veći.

– To je potpuno kao borba protiv pušenja. Porezi koji se dobijaju od prodaje cigareta postali su u jednom trenutku značajno manji od štete po zdravlje, odnosno od troškova koje zdravstveni sistem ima kao posledicu borbe protiv pušenja. Isto je i ovde – kaže urednik portala RTS-a.

Međutim, postoji opasnost da ukoliko ti plaćeni oglasi i manipulacije postanu primarna stvar u kampanji, da se onda uvedu drastične državne kontrole kako se može upravljati društvenim mrežama, što vlasnici Tvitera, Fejsbuka i Instagrama svakako žele da izbegnu.

– Dakle, taj profit koji će dobiti od oglasa znatno je manji od potencijalne opasnosti da ih stave pod kontrolu, što bi oni hteli da izbegnu – ocenjuje naš sagovornik.

Poen za Trampa

Kad je reč o verovatno najpopularnijem tviterašu na svetu Donaldu Trampu, Stanojević smatra da odluka kompanije Tviter može ići samo u korist američkog predsednika.

Tramp koristi Tviter ekstenzivno samo za obraćanje javnosti i ukoliko ne bude imao plaćenu konkurenciju, on će ostati taj koga ljudi više prate na toj društvenoj mreži od njegovih protivkandidata, dodaje on.

– Problem je što Tviter nije u Americi, pa uglavnom ni drugde u svetu, primarna društvena mreža nego je treća, iza Fejsbuka i Instagrama. Tako da ne verujem da će Tramp time biti ugrožen na bilo koji način, ali će lideri kampanja morati da nađu novi način kako da na Tviteru plasiraju svoje ideje – kaže Stanojević.

Doping na mrežama

On smatra da su manipulacije na društvenim mrežama i, generalno, hakovanje kompjutera, kao doping u sportu.

– Dakle, samo je pitanje ko će brže da smisli neki način kako da dopinguje sportistu pre nego što doping kontrola shvati da postoji i taj način. Stalno se smišljaju novi načini kako bi se izbegla doping kontrola, tako i ovde — stalno se smišljaju novi načini da se prevari sistem, a sistem trči za tim načinima da bi pokušao da začepi te rupe – ističe naš sagovornik.

Ne samo američki predsednički izbori, nego i izbori širom sveta biće takođe opterećeni uticajem društvenih mreža koje su sada, verovatno, najuticajniji medij, uticajniji i od televizije, pogotovo u SAD, zaključio je Stanojević.

Izvršni direktor kompanije Tviter Džek Dorsi saopštio je da će zabraniti sve vidove političkog oglašavanja na toj društvenoj mreži širom sveta, uz opasku da bi domet političkih poruka “trebalo da bude zaslužen, a ne kupljen“.

Odluka o zabrani političkog oglašavanja će stupiti na snagu 22. novembra i važiće za sve izborne oglase, kao i za oglase koji su povezani sa političkim pitanjima.

Najnoviji potez Tvitera potpuno je suprotan odluci rivalske društvene mreže „Fejsbuk“, koja je ranije ovog meseca saopštila da neće proveravati niti uklanjati oglase koje objavljuju političari.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here