pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vlasnici vozila starih od pet do 20 godina od iduće godine plaćaće niži porez prilikom registracije. Kako je najavljeno iz Ministarstva finansija, nacrt izmena zakona je sačinjen i upućen Vladi na usvajanje.

Od 1. januara 2022. godine porez koji se plaća prilikom registracije neće se više obračunavati na osnovu kubikaže, već na osnovu godine proizvodnje – najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Podsetimo se, reč je o porezu koji se kod automobila sa motorom od preko 2.000 kubika žargonski naziva „porez na luksuz“, pišu polovni automobili.

O ovoj problematici smo pisali mnogo puta tokom godina, pošto je situacija postajala, a i dalje postaje sve kompleksnija – sve je više velikih, luksuznih SUV-ova i limuzina sa motorima male kubikaže ali velike snage.

Jednostavno, radna zapremina motora već zaista dugo nije apsolutno nikakav pokazatelj snage, performansi, luksuza ili bilo koje druge karakteristike vozila. Na primer, imamo potpuno nov BMW X5 sa motorom od 1.995 kubika i 231 KS po ceni od oko 70.000 evra. Tu su i turbo benzinci od samo 1.000 kubika sa 100 do 125 KS…

Iako je jasna namera da se motivišu vozači da kupuju novije automobile koji će manje da zagađuju, mnogi ipak smatraju da bi u priču trebalo ubaciti još neke faktore, kao npr. vrednost vozila, snagu motora i slično.

„Ministarstvo finansija sačinilo je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara i uputilo Vladi, radi utvrđivanja predloga, imajući u vidu da se tržišna vrednost putničkih vozila radne zapremine motora preko 2000 kubika brže umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila. S tim u vezi, ukazala se potreba da se kod oporezivanja porezom na upotrebu motornih vozila doslednije sprovede ustavni princip oporezivanja srazmerno ekonomskoj moći obveznika“, obrazlažu u ministarstvu.

Navedenim izmenama i dopunama predloženo je da se umanji poresko opterećenje za ta vozila starosti preko pet do dvadeset godina.

„Za vozila starosti preko dvadeset godina dodatno umanjenje nije predloženo, iz razloga što se za ta vozila i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza. Takođe, dodatno umanjenje kod oporezivanja ovih vozila moglo bi se smatrati podsticajem za njihovu nabavku, što nije prihvatljivo sa stanovišta bezbednosti saobraćaja na putevima i unapređenja zaštite životne sredine“, navode u Ministarstvu finansija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here