Kako će Tojota unaprediti bezbednost vozača i pešaka?

0

Tojota Sejfti Sens paketi kombinuju radar sa kamerom, čime se postiže pouzdanost i visoke performanse. C paket namenjen je kompaktnim modelima, a P paket biće dostupan u automobilima srednje veličine i premijum vozilima.

 

Tojota uvela dva Sejfti Sens (TSS) paketa: C je namenjen kompaktnim modelima, a P će biti dostupan u automobilima srednje veličine i premijum vozilima
 

Tojota Sejfti Sens C

Ovaj paket sastoji se od tri sistema, a osmišljen je da spreči ili ublaži sudar čak i pri velikim brzinama.

 

Sistem zaštite od sudara (PCS)

PCS koristi kameru i laserski radar kako bi detektovao predmete koji se nalaze ispred vozila i kada postoji mogućnost sudara, uz pomoć zvučnog i vizuelnog signala, upozorava vozača da koči. Kada vozač prepozna opasnost i počne da koči, sistem pruža dodatnu snagu kočenja. Ukoliko vozač ne počne da koči na vreme, sistem automatski počinje sa kočenjem smanjujući brzinu za otprilike 30 km/h kako bi sprečio ili ublažio sudar.

 

PCS pokriva opseg brzina pri kojima se dešava bar 80% sudara od pozadi (pri brzinama između 10 km/h i 80 km/h).

 

Upozorenje na napuštanje saobraćajne trake (LDA)

LDA koristi kameru kako bi detektovao bele i žute linije na putu. Ukoliko vozilo počne da izlazi iz trake, LDA upozorava vozača putem zvučnog i vizuelnog upozorenja.


Automatska duga svetla (AHB)

AHB obezbeđuje poboljšanu vidljivost tokom noćne vožnje. Sistem koristi kameru kako bi detektovao prednja svetla dolazećih vozila i zadnja svetla vozila ispred vas, a zatim automatski prebacuje između dugih i kratkih svetala, kako ne bi smetala drugim vozačima.

 

Tojota Sejfti Sens P

Tojota Sejfti Sens P kombinuje radar i kameru. Kao dodatak na tri aktivne bezbednosne tehnologije koje su uključene u paket C, ovaj paket takođe uključuje i funkciju detekcije pešaka. Pored toga, Tojota Sejfti Sens P ima i radarski dinamički tempomat.

 

Sistem zaštite od sudara sa funkcijom detekcije pešaka

Ovaj sistem takođe koristi radar i kameru, koja osim vozila detektuje i pešake. Kako bi sprečio ili ublažio sudar, sistem pored pomoći pri kočenju aktivira zvučno i vizualno upozorenje, nakon čega sledi automatsko kočenje ukoliko vozač ne zakoči na vreme.

Sistem automatski koči pri brzini između 10 i 80 km/h pri potencijalnom sudaru sa pešakom, i može da smanji brzinu za otprilike 30 km/h. Za potencijalne sudare sa vozilima, unapređeni PCS sistem koji čini sastavni deo Tojota Sejfti Sens P paketa radi pri brzinama između 10 km/h i maksimalne brzine vozila, smanjujući brzinu za otprilike 40 km/h.


Radarski tempomat

Na autoputu, ovaj tempomat pomoću radara detektuje vozilo koje se nalazi ispred i određuje njegovu brzinu. Zatim prilagođava brzinu vozila (u okviru podešenog opsega) kako bi osigurao bezbednu razdaljinu između vozila. Pomoću prednje kamere i radara, koji nadgleda ulazak ili izlazak vozila iz saobraćajne trake, radarski tempomat omogućava lagano ubrzavanje ili usporavanje tokom vožnje.

 

Pogledajte demonstraciju novih bezbednosnih paketa:

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here