pixabay.com

Turizam – industrija koja je najviše pogođena pandemijom Covid-19, čeka svoj restart u narednim danima…

Međutim, svet putovanja nikada više neće biti isti, bez obzira na optimizam mnogih travel stručnjaka. Zapravo, neke stvari će se drastično promeniti, a njih će morati kompanije i agencije da implementiraju, ukoliko žele da im se posao nastavi što pre. Šta možemo da očekujemo da će da se promeni u svetu putovanja nakon korone?
Međunarodni sertifikat o vakcinaciji protiv korone
Mnogi se ne sećaju, ali nekada je od putnika određeni broj zemalja zahtevao takozvani „žuti karton“ kao dokaz vakcinacije protiv mnogih zaraznih bolesti (žute groznice, hepatitisa, trbušnog tifusa…). Bez nje ulaz u te zemlje nije bio moguć. Razvoj zdravstvenih institucija i masovne kampanje o obaveznim vakcinacijama, ukinule su potrebu za ovakvim dokumentom.
Sada su ipak očekivanja, da bi usled korone koja je stopirala svet na nekoliko meseci, uskoro svet mogao da ustanovi jedan zajednički zdravstveni dokument kojim biste dokazali da ste vakcinisani.
Naravno, još smo u fazi razvoja vakcine protiv korone, ali čim se ona otkrije i ustanovi kao zvanična, verujemo da je pitanje vremena kada će se aktivirati svojevrsni „immunity“ pasoš. Bilo u vidu aplikacije ili nekog drugog digitalnog oblika.
Lična zaštita i higijena
Čim su objavljene najave o otvaranju granica i pokretanju avio-saobraćaja, usledile su i vesti o obaveznim i preporučenim zaštitama putnika. Danas svako ko planira da putuje, u svoj ručni prtljag mora da ponese masku, sredstvo za dezinfekciju, kao i vlažne maramice i rukavice.
Maske su sada obavezne ne samo u avionima, tokom leta već i na aerodromu. Takođe, i dalje je na snazi preporuka o socijalnom distanciranju unutar aviona, ali i dok čekate na svoj let.
Pranje ruku je i dalje nešto na šta ćemo obraćati više pažnje. Posebno nakon odlaska u toalet, dodirivanja rukohvata i sedišta u čekaonici. Tu je i izbegavanje bespotrebnog dodirivanja lica nakon dolaženja u kontakt sa potencijalno kontanimiranim površinama.
Merenje temperature prilikom ulask
Očekivanja su da vam na ulazu na aerodrom mere temperaturu. Nema sumnje da bi ovaj isti protokol mogao da se primeni i na recepcijama hotela i pri ulasku na kruzer. Takođe se očekuje da svi hotelski smeštaji pojačaju svoj lekarski tim i medicinsku nabavku, kao i da obezbede određeni broj testova na Covid-19.
Za sada su neke avio-kompanije poput Delte najavile da će u ekonomskoj klasi oslobađati središnja mesta, sa ciljem što većeg socijalnog distanciranja.
Ovo će prema procenama stručnjaka cenu karte povećati za 50 odsto. Sa druge strane, putnici mogu da očekuju bolju uslugu, više prostora i veću sigurnost.
Hoteli – manji broj ljudi u apartmanima i Covid-Free sertfikat
Već sada veliki broj hotela je počeo da praktikuje merenje temperature gostiju, pri ulasku u sam hotel. Isto tako, nošenje maski i rukavica kod osoblja i gostiju postaje rutina, kao i održavanje distance prilikom obedovanja. Zahvaljujuči ovim merama zaštite, određeni hoteli u Kini i Koreji rade neometano već nekoliko dana.
U Španiji na primer, Asocijacija hotela u Madridu (AEHM) radi na razvoju posebnog Covid-Free sertifikata koji bi gostima hotela garantovao sigurnost i odlično zdravstveno iskustvo tokom boravka u njemu.
Egipat je takođe doneo posebnu regulativu za hotele koja je vrlo jasna i bez koje nijedan hotel ne može da se otvori
Grupacija Radisson Hotel Group je lansirala unutar svojih kompleksa „Radisson Hotels Safety Protocol“, potpuno novi protokol ponašanja i poslovanja koji se bazira na najvišim higijenskim standardima.
Dezinfekcija prostorija u hotelu biće svakodnevna i vrlo intenzivna.
Muzeji – bez gužvi i sa obaveznim rezervacijama
Sa ciljem izbegavanja masovnih gužvi, muzeji bi uskoro mogli da ograniče broj posetilaca, produže radno vreme i grupne posete svedu na minimalan broj tokom dana. Takođe, očekivanja su da mnogi muzeji uvedu i obavezne rezervacije karata, te da maksimalno podstiču kupovinu karata onlajn.
Izmena putnog osiguranja
Za vreme pandemije mnoga osiguravajuća društva su prekinula da izdaju putna osiguranja. Oni koji izdaju još uvek nemaju osiguranje od zaraze, niti mogućnost udela u lečenju od korone. Međutim, verujemo da će se to promeniti, jer sada postoji ogromna potražnja za putnim i zdravstvenim osiguranjem.
Do tada, travel stručnjaci preporučuju da prilikom uplate aranžmana, svakako uplatite dodatak koji vam omogućuje da otkažete putovanje iz bilo kog razloga. Iako za 50% diže cenu smeštaja, ovakav vid aranžmana vas osigurava od bilo kakvih iznenadnih dešavanja, piše Travel magazin.
Pronalaženje alternativnih vidova odmora i relaksacije
Iako su mnoge zemlje najavile otvaranje granica i ukidanje obaveznog testiranja na Covid-19, to ne znači da će sada svi poželeti da odu na letovanje u Grčku, Tursku, Crnu Goru i druge zemlje. Zapravo, očekivanja su da većina pronađe alternativu u vidu domaćih planina i odmarališta.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here