Kako da koristite telefon u romingu?

Da se letovanje ne pretvori u pakao: Bezbedno telefonirajte i kada ste u inostranstvu
 

Bez obzira na to koju mrežu koriste, saveti koji slede korisnicima će pomoći da ostvare efikasnu komunikaciju bez visokih računa po povratku iz inostranstva:

 

1. Pre polaska na put savetujemo vam da se informišete o cenama i uslugama koje vaš operater nudi u saradnji sa svojim inostranim partnerom na određenoj destinaciji.

 

2. Raspitajte se da li vaš operater nudi specijalne roming promocije u vidu paketa dodatnih minuta i megabajta za prenos podataka.

 

3. Pre polaska na put deaktivirajte uslugu govorne pošte. Prijem i preslušavanje govorne poruke tarifira se kao dolazni i odlazni poziv u romingu.

 

4. Slanje SMS poruke za proveru stanja na računu kod nekih operatera se tarifira prema važećem cenovniku za SMS u romingu.

 

5. Budite oprezni prilikom korišćenja interneta, tj. prenosa podataka. Ukoliko nije neophodno da u svakom trenutku imate pristup internetu, na telefonu podesite opciju za zabranu prenosa podataka u romingu. Otvaranje priloga mejlova, video materijala i fotografija na društvenim mrežama stvara veliki internet saobraćaj.

 

6. Proverite da li vaš aparat ima Wi-Fi opciju i, gde god je ona dostupna, koristite lokalnu Wi-Fi mrežu za opciju prenosa podataka. Obratite pažnju da će se, ukoliko dođe do prekida Wi-Fi signala a usluga prenosa podataka nije deaktivirana, vaš aparat automatski prebaciti na GPRS mrežu i nastaviti prenos podataka koji se tarifira prema cenovniku za roming.

 

7. Čitajući prateća uputstva i obaveštavajući se kod svog operatera, upoznajte sa karakteristikama svog smart telefona. Smart telefoni sadrže u sebi aplikacije koje zahtevaju vezu sa internetom, na primer automatsko ažuriranje softvera, aplikacija ili elektronske pošte.

 

Zbog toga preporučujemo da isključite opciju automatskog ažuriranja podataka.

 

Razmislite o tome koje bi navike u mobilnoj komunikaciji valjalo promeniti dok ste u inostranstvu, tako da pri tom ostanete informisani i u kontaktu sa najdražima. U skladu s tim napravite spisak servisa koje ćete koristiti dok ste van zemlje i onih koje ćete isključiti pre nego što pređete granicu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime