Za anksioznost kažu da je ala savremenog sveta koja leti nad glavama ljudi i vreba da unesreći najslabije. Ako je sudeći po statistikama, od nje pate više dame nego muškarci. Ipak, ona ne bira godine, ni boju kože svoje žrtve.

Anksioznost nije samo privremeni osećaj nemira kad imate neki “tesan” rok na poslu. Ona zna da “iskoči” ponekad čak i ako nema ni najmanjeg razloga za uznemirenost. Psiholozi navode da postoji nekoliko načina da probate da ukrotite ovu aždaju. Pre svega treba da prepoznate koji su vaši okidači za nemir u duši i telu. Kada to spoznate i treba da se nađete u oči u oči sa mukom, vežbe disanja mogu da pomognu. Pokušajte da tokom pet minuta udišete dok brojite do četiri i zatim izdišete takođe brojeći do četiri. Kad ovako izjednačimo trajanje udaha i izdaha, puls se smiruje i osećamo se malo pribranije i mirnije.

Ne kaže se bez razloga da i miris ima sećanje. Ovu tvrdnju možete da iskoristite ako patite od anksioznosti i to tako što ćete u teškim situacijama pomirisati nešto što vas opušta i od čega vam naviru lepa sećanja. Bilo da su ti eliksiri u formi eteričnih ulja, sveća ili mirišljavih štapića, mirisi lavande, kamilice i sandalovine oni mogu da pomognu kada je osoba uznemirena. Ipak, ne postoji bolji način da presečete anksioznost je da prosto “odete” iz situacije koja vas uznemirava. Ako fizički ne možete da se udaljite probajte da naučite da koncentrišete telo i misli na neku drugu situaciju. Pustite mašti da vas odvuče sa nemilog mesta.

Koreni u duši

Lekari navode da negativo razmišljanje i stav u životu imaju moć da puštaju otrovne korene u duši. Crne misli preuveličavaju težinu situacije. Jedan od načina da zauzdate anksioznost jeste i da preispitate sopstvene strahove, zapitate se da li su stvarno osnovani i vidite na koji način možete da povratite kontrolu.