pixabay.com

“Covid-19 je sistemska bolest koja pogađa sve organe i tromboza je neminovna”, izjavila je dr Marija Zdravković, direktorka KBC “Bežanijska kosa”.

Ona je istakla da se u periodu posle izlečenja veliki broj pacijenata javljao radi kontrola produženog kovida, a nemali broj ljudi se javlja čak i posle trećeg meseca od oboljenja. Kovid je, navodi, sistemsko oboljenje, utiče na celokupan organizam, povećan je broj pacijenata sa dijabetesom, sa hroničnim infekcijama, a tromboza je, ističe, neizostavna sa kovidom.

– Smatra se da su ova zaboravljanja koja se javljaju – mikrotromboze u mozgu. Kovid je bolest čija je osnovna karakteristika u organizmu tromboza. Mikropovrede pluća su miktrotromboze. Ogroman broj pacijenata u intenzivnim negama, od 60 do 80 odsto ima neku trombozu, što je teža bolest, teže su i komplikacije, ali i blage forme bolesti daju trombozu – kaže dr Zdravković.

I sad, da li treba da se plašimo?

Kardiolog prof. dr Arsen Ristić ukazuje na znake tromba zbog kojih se hitno treba javiti lekaru.

– Trombovi se obično pojave u proširenim venama u nogama. Onda noga otekne, bude bolna, poplavi ili pocrveni. To su tegobe velikog stepena, pa pacijent odmah ode na pregled. S druge strane, kad se trombovi pojave u plućima, onda je to praćeno gušenjem, bolovima u grudima, nekad i gubitkom svesti i iskašljavanjem krvi. I tada se zbog svega toga pacijent obično odmah javi na pregled jer su tegobe takve.

I dr Ristić napominje da trombovi ne moraju da budu veliki, mada su svakako opasni. U tom slučaju, ugrušci uzrokuju osećaj nedostatka vazduha, gušenje, a to može da zavara, pa se simptomi ne prepoznaju, posebno kod gojaznih osoba.

Promene se u tom slučaju vide na EKG-u, u analizama krvi, ultrazvuku srca, a dijagnoza se postavi kombinacijom tih analiza, kaže prof. dr Ristić.

– Obično u hitnim službama bude jedan do dva pacijenta svakog dana koji imaju sumnju na plućnu emboliju i ti su nam krvni ugrušci najopasniji i najvažniji – kaže prof. dr Ristić i napominje da je plućna embolija peti najčešći uzrok smrti u svetu.

Doktor Ristić kaže i da trombovi mogu da se pojave i na drugim mestima, recimo, na krvnim sudovima srca, pa se onda desi infarkt, ili u crevima, mada se obično neće javiti u zdravom delu krvnog suda, već posle preloma noge ili kuka, dugotrajnog ležanja.

Pritom, on napominje da trombovi ne moraju da budu veliki, mada su svakako opasni. U tom slučaju, ugrušci uzrokuju osećaj nedostatka vazduha, gušenje, a to može da zavara, pa se simptomi ne prepoznaju, posebno kod gojaznih osoba.

Dakle, u slučaju da osetite neki od simptoma koji upućuju na tromb, obavezno se javite lekaru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here