Kako da sami napravite kefir?

0

Preporučuje se u sezoni gripa jer jača imunitet

Za kefir vam treba tibetanska gljiva koju možete kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, ali morate biti uporni u potrazi. Lakši način nabavke je da vam ova, takozvana "kefir zrna", da neko ko ih već koristi.

 

Tibetansku gljivu prelijte mlekom sobne temperature (mleko ne mora da bude samo kravlje), najbolje u staklenoj tegli koju možete da zatvorite. Za pola litre mleka vam trebaju dve kašike zrna. Ostavite da odstoji, takođe na sobnoj temperaturi, 24 sata.

 

Nakon toga procedite kefir, ali kroz plastičnu cediljku. Prilikom pripreme ovog napitka ne bi trebalo da koristite metalno posuđe i kašike, već plastično, drveno, silikonsko, a posuda u kojoj kefir pravite bi trebalo da bude staklena ili od keramike, porcelana.

 

Prilikom ceđenja pazite da ne oštetite gljivu, jer kada je operete mlakom vodom možete opet da je koristite. Stavite je u čistu teglu, opet je prelijte mlekom, i tako možete svakoga dana imati svež i zdrav kefir.

 

Vremenom, gljiva sa umnoži pa možete deo nekom da poklonite.

 

Ukoliko ne želite da je koristite neko vreme, držite je u hladnoj vodi.

 

Kefir je odličan napitak ako ste na dijeti ili imate stomačne probleme, patite od zatvora. Kefir se preporučuje nakon terapije antibioticima jer je odličan izvor probiotika. Snižava nivo lošeg holesterola u krvi, dobar je i ako vas muči nesanica.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here