Kako da se izborite s učestalim umorom

0

Preterani unos kofeina može imati kontraefekat 

 

Ako vam se to često događa, možda bi trebalo da promenite neke sitnice vezane za vaše životne navike umesto da svaki od tih dana provedete zavaljeni pred televizorom. Male promene u vašem stilu života, ishrani ili navikama mogu učiniti veliku promenu na vaše raspoloženje, i podići vam raspoloženje i energiju. Ako vas često prati umor, pokušajte da promenite neke od stvari koje vam donosimo u nastavku.

 

Ne preterujte sa obrocima

Mali obroci tokom dana ključ su da biste pobedili konstantni umor. Setite se samo poslednje situacije u kojoj ste se natrpali “kao medved”, jer nakon toga jedino što vam je bilo na pameti je da biste mogli malo da prilegnete. Da, budite umereni i izbacite obilne obroke iz vašeg života, a umesto toga svaka dva do tri sata pojedite po koji manji obrok.

 

Pokrenite se

I u slučaju da mnogo radite na poslu, pokušajte tokom svakog dana da odvojite malo vremena za vežbanje. Kad kažemo malo vremena, već petnaestak minuta vežbanja dnevno podići će vam energiju, učiniti vas manje umornima i mngo vam olakšati sprovođenje dnevnih zadataka.

 

Pijte mnogo vode

Naše telo sastoji se od gotovo 65% vode, a ukoliko ne unosite dovoljno ove dragocene tečnosti, telo vam zbog pomanjkanja vode može reagovati na način da osećate povećani umor. Posebno obratite pažnju na dovoljan unos vode tokom vežbanja, kako vežbanje ne bi imalo sasvim suprotan efekat. Ne morate se držati pravila o dva litra vode dnevno, ali pijte dovoljno da držite telo hidriranim u svakom trenutku.

 

Rano lezite se i rano se budite

U slučaju da morate rano da se probudite, krenite ranije na spavanje kako bi uhvatili dovoljno sna da budete spremni za sve zadatke koji vas čekaju drugog dana. Manjak sna jedan je od vodećih uzroka nesreća, a uzrok je umora koji ćete osećati tokom dana.

 

Smanjite unos kofeina

Ako se i uprkos tome što u telo unosite velike količine kofeina osećate umorno, možda glavni razlog leži baš u tome. Neka istraživanja su pokazala da preterani unos kofeina može imati sasvim suprotan efekat, pa umesto da vas kafa razbudi na vas deluje suprotno od očekivanja. Ako mislite da je u tome problem, probajte jedno vreme da preživite bez kafe i sličnih napitaka koji sadrže kofein.

 

Usporite s alkoholom

Bez obzira s vremena na vreme volimo da popijemo po koje piće, ali kao ni u hrani, ni u alkoholu nije dobro preterivati, ali smo sigurni da vam je to svima vrlo dobro poznato. Takvi izleti obično završavaju pijankom, a drugi dan se osećamo kao da nas je pregazio voz.

 

Smanjite stres

Stres je nešto s čime se u ovom ubrzanom svetu borimo svakog dana i što nam oduzima veliku količinu energije tokom dana. Zato je važno da pronađemo stvari koje nas opuštaju i oslobađaju od stresa. Uvek zapamtite da stvari koje nas opuštaju i čine srećnima, u isto vreme i podižu energiju u nama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here