Kako da skuvate savršenu pastu?

0

Uz nekoliko saveta do savršene testenine  

 

Ako želite da vam testenina uvek ispadne savršeno, sledite ovih nekoliko jednostavnih, ali važnih saveta.

 

Nemojte dodavati ulje u vodu za vreme kuvanja testenine. Naime, ako nauljite vodu, tada sos neće lepo prijanjati za testeninu, već će se razliti okolo. Kako biste sprečili da se testenina zalepi, dovoljno ju je promešati u toku kuvanja.

 

Testenina "al dente" dolazi od italjanskog izraza koji u prevodu znači "prema zubu"; opisuje testeninu ili povrće koje je kuvano da pod zubima zadrži čvrstoću i kompaktnost. "Al dente" testenina nije previše mekana, tako da je najbolja za soseve.

 

Ako dodate prstohvat soli u vrelu vodu pre nego što stavite kuvati testeninu, kuvana testenina imaće poseban i bolji ukus. Nego zapamtite, ako je sos koji planirate da prelijete preko testenine već začinjen i slan, tada nemojte soliti i vodu.

 

Nikada nemojte ispirati testeninu koju planirate da poslužite kao toplo jelo.

Naime, ako testo isperete, sos jednostavno neće prijanjati za testo, a i sama testenina će izgubiti deo ukusa koji je sadržan u tečnosti. Kada testo koristite za hladne salate ili vam se žuri, ispiranje je sasvim u redu.

 

Prilikom kuvanja sledite uputstva na pakovanju, pri kraju kuvanja dobro proverite u kom je stanju testenina kako je ne biste prekuvali ako želite "al dente" testeninu.

 

Zapamtite: duga i tanka testenina pogodna je za delikatne soseve, a za jače soseve bolja je kraća, deblja testenina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here