pixabay.com

Svakodnevno nas bombarduju novim istraživanjima u vezi koronavirusa, pravilima šta valja da se radi, šta ne valja, merama koje važe, pa ne važe… E pa, evo još jedne novosti: naučnici u SAD objavili su studiju koja pokazuje kako možemo da smanjimo rizik od prenošenja virusa dok se vozimo u automobilu.

Postoje mnoge stvari zbog kojih strujanje vazduha u kabini automobila ili pojačava, ili suzbija rizik od prenošenja zaraze tokom svakodnevne vožnje.

Fizičar sa Univerziteta Masačusets Amherst je u novoj studiji, koja je objavljena u naučnom časopisu Science Advances, prikazao da otvaranje sebi najbližeg prozora u automobilu nije uvek najbolja opcija za zaštitu od zaraze koronavirusom.

Iako je nekako logično da ljudi zbog pandemije instinktivno otvaraju prozor tokom vožnje sa drugima u automobilu, to možda i nije optimalno, iako je bolje nego ne otvoriti prozor uopšte, ističe Varges Matai, autor studije i asistent profesora na spomenutom američkom univerzitetu.

Objasnio je da je istraživanje dizajnirano tako da uzima u obzir da se u automobilu voze dve osobe, kao što je slučaj kod taksija ili u privatnom automobilu. Pretpostavili su da se putnik u vozilu nalazi na zadnjem sedištu, kako bi se osigurala najveća moguća udaljenost u tako ograničenom prostoru između njih.

Najgore rešenje –  ne otvoriti prozor

Rezultati istraživanja sugerišu da je otvaranje prozora u automobilu koji se nalaze nasuprot vozača i putnika najoptimalnije rešenje. Najbolje bi bilo da se spuste svi prozori i pojača ventilacija, ali to nije uvek najpraktičnije rešenje (pogotovo po kiši, snegu i velikoj hladnoći), dok je najgore rešenje uopšte ne otvoriti prozor.

Kako prenosi zimo.dnevnik.hr, Matai i njegov tim su proučavali šta se dešava sa aerosolnim česticama koje izdišu vozač i putnik tokom različitih varijanti spuštenih i dignutih prozora u automobilu.

– Pala nam je na pamet ideja da otvorimo prednji i zadnji prozor koji su na suprotnim stranama, jer se tad stvara vazdušna struja koja se iz zadnjeg dela kabine kreće prema prednjem delu i prolazi kroz sredinu automobila – objašnjava Mathai.

Matai i njegov tim kolega postavili su teoriju da bi otvaranje prednjeg desnog i zadnjeg levog prozora u automobilu moglo da bude najbolje za zaštitu vozača i putnika od stotina čestica aerosola koje oslobađa ljudski dah.

– Na naše iznenađenje, simulacije su pokazale da vazdušne struje tad deluju kao prepreka između vozača i putnika – kaže Matai, opisujući efekat vazdušne zavese koji nastaje u tim uslovima.

– Te mere nisu zamena za nošenje zaštitne maske u automobilu, ali mogu da smanje virusno opterećenje u ograničenom prostoru, kao što je unutrašnjost automobila – istakao je naučnik.

Tesni model koji je Matai koristio, bazirao se ugrubo na karoserijskom obliku Tojote Prius pri vožnji brzinom od 80 kilometara na sat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here