www.pexels.com
Dom kao umirujuća oaza

Vaš dom je mesto na kojem bi trebalo da rado provodite svoje slobodno vreme – bilo sami, bilo u krugu porodice i prijatelja.

Ako to nije slučaj, možda je problem u tome što vam vaš dom ne priređuje osećaj topline i zadovoljstva, te bi preuređenje prostora bio dobar izbor.

Preuređenje prostora može biti zahtevan posao, ali željenu atmosferu u vašem domu možete postići i sa samo nekoliko manjih izmena. Utisak koji određena prostorija ostavlja na vas može biti promenjen samo novim rasporedom nameštaja ili dodavanjem nekoliko ukrasnih predmeta kao što su sveće, vaze i ramovi za slike.

Stil i detalje enterijera vašeg doma svakako treba da izaberete po ličnom ukusu. Zato najpre proučite sebe i svoj senzibilitet kako biste odabrali stil koji će vas opuštati i inspirisati tokom slobodnog vremena.

Pri redekorisanju, ipak, ne bi bilo loše da imate u vidu pravila za koja mnogi tvrde da jesu univerzalna. Saveti u nastavku teksta će vam sigurno pomoći da vaš dom postane ambijent koji odiše komforom. Upoznajte Hygge koncept i primenite ga na dizajn vašeg enterijera kako biste postigli savršen balans između estetike i funkcionalnosti.

Hygge koncept: Recept za sreću koji osvaja svet

Hygge je koncept načina življenja poreklom iz Danske koji je vođen vrednostima prijatnosti i emotivne topline. Hygge je osećaj zaštićenosti i spokoja. Osećaj da pripadate zajednici, vašem domu i vama samima. Razlog iz kog je ova danska filozofija postala viralno poznata i priznata je ubeđenje da osvešćenost ovih vrednosti poboljšava kvalitet života.

Skandinavski trendovi: Ušuškanost i toplina u vašem domu

Ambijent čija energija ima smirujući efekat je jedan od popularnih trendova koji nam stiže iz Skandinavije. Ovaj stil dekorisanja se izdvaja od drugih zahvaljujući specifično naglašenim elementima. Za razliku od minimalizma, koji bi bio očekivan od skandinavske kulture, hygge uređenje doma karakteriše mnogo dekorativnih detalja.

Da biste postigli atmosferu prijatnosti, smernice ovog koncepta bi vas uputile da što više prirodnih materijala bude deo vašeg enterijera, poput drveta i kamena. Napravite mesta za zelenilo i dodajte cveće koje će u vaš dom uneti svežinu.

Ne zaboravite popularne detalje hygge koncepte dekoracije – mirišljave sveće. Redovnim provetravanjem prostora se postarajte da vaš dom uvek bude svež, a mirišljave sveće ili drugi proizvodi slične namene će prijatnim mirisima upotpuniti atmosferu. Treperenje sveća tokom korišćenja posebno budi raspoloženje udobnosti.

Budite slobodni u kombinovanju boja i tekstura, jer vaš dom treba da odiše vašim ličnim stilom, to jest karakterom. Ne dozvolite da vas kombinovanje različitih detalja zastraši, već oslobodite svoju kreativnost i stvorite prostor u kom ćete moći da istinski uživate.

Kao i inspiraciju za dekorisanje, sve potrebne proizvode za dekoraciju vašeg doma koje poželite možete pronaći putem Interneta, a objedinjenu trenutno dostupnu ponudu pronađite na sajtu www.idealno.ba.

Dekoracija enterijera

Kako da izmenite doživljaj prostora trikovima psihologije boja?

Dokazano je da boje kod ljudi izazivaju različita stanja, ponašanja i raspoloženja. U drevnim kulturama, poput egipatske i kineske, je bilo poznato lečenje bojama, a neki i danas veruju da boje mogu da izazovu povišeni krvni pritisak ili ubrzaju metabolizam. S toga je jasno otkud interesovanje dizajnerima enterijera za uticaj boja dekoracije prostora na atmosferu koju prostor prenosi.

Plava je, na primer, jedna od najpopularnijih boja koja se koristi u svrhu izazivanja smirujućeg efekta. Kao takva se najčešće preporučuje za boju zidova spavaće sobe kako bi ukućanima poboljšala kvalitet sna.

Odmah nakon nje, preporučuje se smeđa kao boja koja može pomoći ljudima da se osećaju sigurno. Povezana je s toplinom i udobnošću. Zbog svoje očigledne povezanosti sa prirodom se često može naći u primerima hygge enterijera.

Različite boje zidova, pored raspoloženja kojeg izazivaju, mogu da promene i doživljaj veličine prostora. Svetle boje će, po pravilu, prostor učiniti većim, pa se preporučuju za male prostore. Tamne boje će stvoriti intimniju atmosferu.

Dom preuređen tako da vam sam po sebi donosi radost će vam omogućiti da vaše slobodno vreme bude iskren i potpun predah od obaveza kakav zaslužujete. Prvi korak ka tome da “mir” bude vaša prva reakcija na provođenje vremena u vašem domu je da mu se posvetite i od njega stvorite vaše ušuškano gnezdo. Srećno u dekorisanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here