Pexels

Nega tela je neretko pomalo zapostavljena u odnosu na negu lica. Iako je lice prvo na udaru zime, i koža tela trpi posledice niskih temperatura. No, to ne mora da bude tako!

Nega tela podjednko je važna kao i nega lica. Nije nepoznanica da hladno vreme može ostaviti posledice na našoj koži. Zimi je prirodno manje vlage u vazduhu. Unutrašnji faktori, kao što je centralno grejanje, takođe mogu smanjiti nivo vlage u vazduhu, što otežava koži da održi prirodna zaštitna ulja, koja deluju kao barijera protiv agresora iz spoljašnje sredine. Kao rezultat toga, vlaga se izvlači iz kože, te ona postaje suva, ispucala, perutava… Ipak, nekoliko ključnih promena u vašem režimu nege, pribegavanje određenim navikama, kao i upotreba preparata sa hidratantnim i hranljivim sastojcima, može doprineti da koža vašeg tela uvek bude meka, hidrirana i elastična.

NE PRESKAČITE EKSFOLIJACIJU!

Zahvaljujući redovnom pilingovanju (dvaput nedeljno), vaša koža ne samo da će biti mekša, glatkija i sjajnija, već će uklanjanje mrtvih ćelija i ulja s njenog površinskog sloja doprineti da ona bolje apsorbuje hidratantne i hranljive sastojke iz peparata za negu. Jedan od najboljih načina za piling jeste suvo četkanje. Ovaj postupak uvek izvodite nežnim pokretima nagore – ka srcu. I nanošenje klasičnog pilinga dobra je opcija, a na vama je da odaberete čemu ćete dati primat. Naravno, ukoliko vam je koža ispucala ili iziritirana, suzdržite se od ovog koraka.

SMANJITE TEMPERATURU VODE

Vruć tuš ili kupka na kraju napornog dana mogu delovati posebno primamljivo i umirujuće. Ali da bi vaša koža bila zdrava i negovana, povedite računa o temperaturi vode za kupanje/tuširanje. Vruća voda može ukloniti prirodna ulja s vaše kože i učiniti je podložnijom isušivanju i perutanju. Takođe, obratite pažnju i na koji način sušite kožu nakon izlaska iz kade. Umesto snažnog trljanja, nežno tapkajte kožu mekim peškirom – tako ćete izbeći oštećenja. I ne zadržavajte se predugo u kadi!

HIDRIRAJTE KOŽU ODMAH NAKON KUPANJA

Svaki put kad se kupate ili tuširate, uklanjate s kože i prirodna ulja. Budući da ona doprinose zadržavanju vlage, od presudnog je značaja da ih nadoknadite. Koristite hidratantno mleko ili losion odmah po izlasku iz kade, i to svaki put – bez izgovora.

OSLONITE SE NA ASISTENCIJU ODREĐENIH KOZMETIČKIH SASTOJAKA

Da biste održali vitalnost i barijernu funkciju svoje kože, eksperti savetuju da birate proizvode koji u svom sastavu imaju sledeće komponente: Humektanti – privlače vodu u epidermis i povećavaju njen nivo u površinskim slojevima kože. Posegnite za kremama koje sadrže ureu, glicerin, propilen-glikol, alfa-hidroksilne kiseline… Emolijensi – omekšavaju i zaglađuju kožu, čineći je fleskibilnijom i blistavijom. Oslonite se na preparate bazirane na ulju jojobe, masline, na ši puteru ili kakao maslacu… Okluzivni sastojci – stvaraju dodatni “zaštitni film” na površini kože i sprečavaju gubitak vlage iz epidermisa, kao i iz dubljih slojeva. Potražite na etiketama kozmetičkih preparata propilen-glikol, pčelinji vosak, ulje masline, suncokreta, jojobe, noćurka, semenki grožđa… Ceramidi – imaju značajnu ulogu u sprečavanju suvoće kože, što je posebno važno za slučaj problematičnih stanja, kao što je atopijski dermatitis.

NE ZANEMARITE NI RUKE NI STOPALA

I ruke i stopala skloni su dehidraciji. Koža na stopalima je deblja, pa se na njoj mogu nakupiti grubi slojevi mrtve kože, dok je ona na rukama konstantno izložena hladnoći, vetru, deterdžentima usled učestalog pranja, što može da iscrpi vlagu iz nje. Održavajte ruke i stopala mekim i hidriranima tokom cele zime tako što ćete ih kontinuirano negovati. Mažite ruke kremom sa dodatkom glicerina, linoleinske kiseline, uree… više puta u toku dana. Uveče, pre spavanja, bogato nanesite kremu i na ruke i na stopala. Zatim navucite rukavice/čarape – tkanina i toplota unutar njih pomoći će da se formula bolje upije u kožu.

HIDRIRAJTE TELO IZNUTRA

Još jedan ključni korak za održavanje kože zdravom i sjajnom jeste optimalna hidratacija tokom celog dana. Neunošenje dovoljne količinetečnosti (manje od 2 l) može uticati na izgled vaše kože i učiniti je podložnijom isušivanju. Osim toga, i konzumiranje hrane bogate antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama može zaštititi ćelije od oštećenja, pomoći telu da održi ćelije zdravim, uključujući i one u koži.

NOSITE NEIRITIRAJUĆE TKANINE

Osnovno pravilo kada se suočavate sa bilo kojim kožnim problemom jeste i izbegavanje nošenja odeće od grubih materijala. Ni suva koža nije izuzetak! Potrudite se da nosite udobne tkanine od prirodnih vlakana, kako biste smanjili rizik od dodatne iritacije. Takođe, povedite računa i o pranju odeće i izboru deterdženta. Potražite one specijalno formulisane za osetljivu kožu, bez jakih hemikalija i mirisa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here