Kako dama jede pileća krilca?

0

Pileće krilce može u ruke, ako baš ne može drugačije. Samo bez mljackanja i razvlačenja mesa
 

Prvo, obucite se prikladno mestu na koje ste pozvani. Povedite računa o tome sa kime idete na večeru ili ručak, koji je razlog okupljanja. Nećete imati istu haljinu, na primer, za porodični ručak, svečanu večeru povodom veridbe vaše najbolje drugarice, ili za piknik tokom praznika. Domaćinima donesite mali poklon. Cvet, boca pića, možda kutija sladoleda, sasvim je dovoljno.

Dođite na vreme! Ovo pravilo se ne odnosi samo na one koji su skloni kašnjenju, već i na one koji vole da porane. Pripremanje obroka za više osoba zahteva ozbiljan rad, zato nemojte domaćine iznenaditi i doći pre vremena, dok oni još postavljaju sto, dekorišu hranu ili možda odmaraju od kuvanja.

Sipajte manje količine hrane u tanjir. Ako vam se dopadne sipaćete još. Ne budite sebični, mislite i na ostale za stolom, treba za svakoga da bude dovoljno hrane.
 

Hranu prinesite licu, ne lice hrani! Nemojte jesti otvorenih usta, mljackati, ne pričajte sa drugima za stolom dok imate hranu u ustima. Nemojte srkati čorbasto jelo, ili ga, ne daj Bože, popiti iz dubokog tanjira. "Molim vas", "hvala", "izvinite", su tri čarobne reči, ne samo za stolom. Ne šedite ih – odlično se slažu uz svako jelo.

Da li znate kojim redom treba da koristite viljuške, noževe i kašike koji se nalaze pored vašeg tanjira? Uvek prvo onu najudaljeniju. Dakle, prvi par je za predjelo ili salatu, drugi za glavno jelo, treći za dezert. Kašićica ispred vas je, takođe, za dezert.
 

Čaša za vino je uvek sa desne strane, tanjirić sa nožem za mazanje, sa leve strane tanjira. Ubrus se uvek postavlja sa leve strane.

Kad smo već kod ubrusa. Ne kačite ga oko vrata kao portiklicu na bebu! Spustite ga na kolena i prinosite usnama kada mislite da ima potrebe. Kada završite obrok salvet spustite sa leve strane tanjira, koliko-toliko složen.

Ne jedite prstima, čak i ako su u pitanju riba ili piletina, osim ako domaćin ne predloži. Kada završite obrok, viljušku i nož uredno složite na tanjir, jedno pored drugog, sa vrhovima od sebe i na levo. Pohvalite jelo i domaćine, zahvalite na pozivu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here