www.pexels.com
Bašte sa prelepim koloritom

Bašta je jedno živo obeležje svakog doma i svakog dvorišta. Da bi bila besprekorna – doterana, zdrava, šarena i uredna, potebno je dosta truda i mnogo ljubavi, ali uz dobar plan i sa dobrim alatom sve se može postići.

Potrebno je samo da osmislite kakav zeleni kutak želite, sa kojom namenom ga formirate i kakvim resursima raspolažete (prostor, tip zamljišta, položaj bašte). Najkraći plan organizacije rada oko sređivanja bašte, moguće je predstaviti i ostvariti u tri koraka.

Kosilica za uredan travnjak

Čista, besprekorna, doterana zelena površina je preduslov za formiranje svake bašte. Kvalitetan travnjak u dvorištu je kao kvalitetan pod u kući. Zato mu je potrebno i negovanje i redovno održavanje. Bez dobrog alata to je mukotrpan posao. Ali, ono što vam je od alata najpotrebnije i ono što će sav vaš trud učiniti vidljivim je dobra kosilica za travu. Postoje razne vrste kosilica za travu, a od tipa vašeg travnjaka zavisi koju ćete izabrati – ručnu, motornu, električnu, na baterije, robotsku. Ukoliko vaša zelena površina nije velika, sasvim je izvodljivo održavati je ručnom kosilicom za travu, ili još bolje kosilicom na baterije (jer će baterija trajati za toliko), ili, možda električnom kosilicom, kojoj je za rad neophodna struja (za manje travnjake, svaki je kabal dovoljne dužine). Ako je vaš travnjak na većoj, neravnoj ili strmoj površini, preporučljive su motorne ili robotske kosilice, ukoliko ste u mogućnosti da ih sebi priuštite. Sa svakom vrstom kosilice za travu, uz redovno održavanje, moći ćete da svoj travnjak učinite savršenim.

Dobar rasadnik za zdravu baštu

Pošto je “cveće ukras bašte”, neophono je da svoj vrt obogatite kvalitetnim biljkama. Najpre bi trebalo da vidite kakav je položaj bašte, da li je osunčana ili je u hladu i kakvo je zemljište, pa tek onda da odlučujete koje ćete biljke posaditi. Zavisno od mogućnosti koje vam bašta pruža, opredelite se da li želite tropsku oazu, orijentalni vrt, poljsku idilu ili nešto četvrto… Važno je da rasadnike kupujete kod provernih proizvođača i distributera. Oni vam daju određenu garanciju i čak vas mogu i posavtovati, po potrebi. Razlika u cenama rasadnika nije velika, ali se kvalitet biljaka razlikuje. Kako ne biste došli u situaciju da se tek posađeno cveće suši i trune, prvo proverite kod koga ćete kupiti rasade. Renomirani proizvođači i distributeri se staraju i o tome da dobijete potrebno uputstvo u vezi sa sadnjm i negovanjem biljaka, tako da one budu i zdrave i raskošne. Dobar rasadnik daće dobar plod, mnogo cveća i predivan vrt.

Malč kao zaštita i dekoracija

Malč je idealna zaštita biljaka od korova, puževa i sličnih šteočina. Malčiranje je jednostavan postupak popunjavanja prostora oko biljaka, posipanjem posebnog materijala organskog i neorganskog porekla. Malč neće sprečiti biljku da se pravilno razvije, a sačuvaće je mnogo. On štiti čitavo tlo, zemljište koje je malčirano, obogaćuje ga, a ne guši ga. “Zemljani deo” bašte je čist i uredan, što vama u velikoj meri olakšava posao. Pored ove zaštitne funkcije, malč je i u dekorativnom pogledu neprevaziđena podloga. Veoma lepo izgleda i svojom bojom bašti daje poseban šarm i ističe lepotu vaših biljaka. Malč je vrlo zastupljen na tržištu, jer je povoljan i lako se postavlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here