pixabay.com
Mars

Francuski naučnici koriste mere izolacije uvedene zbog epidemije virusa korona za eksperiment koji bi trebalo da pokaže kako je biti zatvoren u svemirskoj letelici tokom misije na Marsu.

U eksperimentu učestvuje 60 studenata koji su zatvoreni u svojim spavaonicama u Tuluzu, što s obzirom da su studentske sobe veličine 12 metara kvadratnih nije daleko od uslova tokom duge svemirske misije.

Kada je francuska vlada uvela ograničenja kretanja kako bi suzbila širenje virusa, naučnica Stefani Lizi-Destre odlučila je da izvuče najbolje iz ove situacije i okupi studente volontere.

To nije precizna simulacija svemirskog leta: zadaci poput uzimanja uzoraka sa planete pomoću lunarnog rovera nisu uključeni, a učesnici se mogu odvojiti od svog virtuelnog svemirskog putovanja radi svakodnevnog izlaska napolje, navodi Rojters.

Umesto astronautskih zadataka, oni obavljaju računarske zadatke poput testova memorije i testova mentalne okretnosti, prenosi Tanjug. Takođe vode dnevnik i svakih pet dana moraju da popunjavaju upitnik.

Ovim eksperimentom naučnici pokušavaju da ispitaju kakve psihološke efekte na ljude može imati izolacija u malom prostoru, trudeći se da ih bolje razumeju pre slanja astronauta na Mars.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here