pixabay.com

Priznavanjem zelenog sertifikata iz Srbije u EU građanima naše zemlje omogućeno je da preko eUprave izvade evropsku zdravstvenu potvrdu čiji „kju-ar“ kod je prepoznatljiv u sistemu očitavanja EU.

Tako Srbi više nemaju problem da dokažu da su zdravi na granicama zemalja koje taj sertifikat priznaju, ali to nužno ne znači da će moći da ih pređu.

Digitalni zeleni sertifikat EU građani Srbije mogu da nabave na sajtu eUprave, a u toku ove nedelje biće omogućeno da ga dobiju i na šalterima Pošte. Građani dobijaju zaseban dokument za svaku primljenu dozu vakcine, PCR ili antigentski test ili preležan korona virus. Svaki dokument ima svoj „kju-ar“ (QR) kod koji sadrži kompletne informacije o nosiocu.

Ni zeleni sertifikat nije uvek garancija

Građani bi prilikom putovanja sa sobom trebalo da ponesu sve dokumente koje dobiju u papirnoj ili digitalnoj formi, jer od zemlje u koju idu zavisi da li će graničari u obzir uzeti vreme proteklo od oporavka od kovida 19, neku od doza vakcine ili PCR test ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski ne stariji od 48 sati.

Da bi prešli granicu, građani pre puta, osim sertifikata, moraju da ponesu i pasoš i provere da li ispunjavaju i ostale uslove ulaska u državu, poput onog da su primili vakcinu koju ta zemlja priznaje ili da su u bezbednom vremenskom okviru nakon oporavka od kovida 19.

Uslovi članica EU se razlikuju, a mogu da se provere na linku: https://reopen.europa.eu/en.
„U mnogim zemaljama EU doza vakcine koja važi se oročava na 210 dana tj. sedam meseci.Ako ste primili dve kineske vakcine, a treći put ‘Fajzerovu’, vi ćete na očitavanje dati samo poslednju. Na tom sertifikatu piše da je to treća doza, ali se ne pominje koje ste vakcine primili pre te“, pojašnjava direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

Čak i kada pređu granicu, građani sa sertifikatom mogu da naiđu na ograničenja. Poslovanje pojedinih ugostiteljskih objekata u EU nije usaglašeno s epidemiološkim merama države, pa neki lokali gostima ne priznaju vakcinu koju je odobrila vlast.

„U Austriji smo, recimo, imali te situacije, da država priznaje sve vakcine, vi dođete, ali određeni hoteli ne prihvataju, na primer, ‘Sputnjik Ve’ i ‘Sinofarm’, nego insistiraju da imate PCR test. Na te stvari ne može da se utiče niti to može negde da se proveri, ali toga nema mnogo. Bilo ih je malo i u Francuskoj, ali u zemljama za koje postoji interesovanje: Grčkoj, Turskoj, Mađarskoj i regionu nije bilo takvih problema“, otkriva Seničić.

Kuda na skijanje

Na pitanje gde naši građani trenutno mogu da odu na skijanje, Seničić odgovara da se izbor svodi na Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

„Bugarska, koja je nama zanimljiva za skijanje, je i dalje zatvorena. Još uvek nas drže na crvenoj listi. Najave su da će se, uz protokole za vakcinisane i one s testovima, otvoriti oko 15. decembra, ali to nije sigurno. Može da se ide i u Austriju, ali je tamo ‘lokdaun’. Pitanje je da li može da se skija“, predočava Seničić za „Sputnjik“.

Osim u zemljama EU, evropski digitalni zeleni sertifikat važi i u Albaniji, Andori, Jermeniji, Švajcarskoj, Gruziji, Izraelu, Lihtenštajnu, Moldaviji, Monaku, Moroku, Severnoj Makedoniji, Norveškoj, Panami, San Marinu, Turskoj, Ukrajini, Velikoj Britaniji, Vatikanu, na Farskim ostrvima, Islandu, Novom Zelandu i u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here