Pixabay.com

Naučnici već godinama pokušavaju da spreče zabrinjavajući trend opadanja kvaliteta sperme kod muškaraca i probleme sa plodnošću.

Rađena su razna istraživanja kako bi se utvrdila veza između navika u ishrani i kvaliteta sperme, tačnije naučnici su pokušali da saznaju da li uzimanje vitamina ima bilo kakvog uticaja na kvalitet sperme.

Rezultati su pokazali da je kvalitetnija sperma bila kod muškaraca koji su jeli više voća i povrća (više vitamina, folne kiseline, vlakana, a manje belančevina i masti) nego kod onih koji nisu mnogo vodili računa o ishrani.

Takođe, primećeno je poboljšanje u koncentraciji, pokretljivosti i morfologiji sperme kod muškaraca čija je ishrana bila bogata beta karotenom, luteinom, likopenom, selenom i vitaminima koji se nalaze u citrusnom voću, spanaću, lubenici…

Pravilna ishrana je pre svega važna zbog toga što određene namirnice snižavaju krvni pritisak, jer je visok pritisak najveći neprijatelj potencije kod muškaraca. Takođe, problemi sa prostatom, povišen holesterol, loša cirkulacija mogu da utiču na kvalitet sperme, pa je prvenstveno zbog svega toga važno voditi računa o tome kako se hranite.

Čašica – dve alkohola dnevno ne utiče direktno na potenciju, ali vremenom konzumiranje alkohola može da dovede do visokog pritiska. Isto važi i za crveno meso, masnu hranu…

8 super namirnica za bolju spermu:

1. Losos

Losos sadrži omega 3 masne kiseline koje pomaže u smanjenju nivoa LDL (lošeg) holesterola. Takođe, ova riba dugoročno obezbeđuje potrebnu energiju i poboljšava kvalitet sperme.

2. Lubenica

Lubenica, ali i dinja sadrže velike količine antioksidanasa koji su izuzetno značajni. Takođe, naučnici su otkrili da lubenica sadrži materije koje na krvne sudove deluju slično kao vijagra i povećava seksualnu želju.

3. Paradajz

Paradajz je bogat likopenom koji, kako se pokazalo, smanjuje rizik od raka prostate, a zdrava prostata pomaže stvaranju kvalitetne sperme.

4. Niskokalorično mleko ili jogurt

Mleko i jogurt su bogati kalcijumom i kalijumom, koji snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju, koja je takođe od velikog značaja za poboljšanje plodnosti.

5. Bobičasto voće

Borovnice, jagode, maline, brusnica sadrže najveću moguću koncentraciju antioksidanasa koji se mogu naći u namirnicama. Takođe, bobičasto voće sprečava oštećenja arterija.

6. Mahunarke

Pasulj, grašak, boranija prvenstveno utiču na smanjenje holesterola. Takođe, visok pritisak, koji značajno utiče na potenciju, snižava se za 8 do 10 % ako redovno konzumirate samo pola šolje mahunarki dnevno.

7. Ovas

Vlakna koja sadrži ovas utiču na smanjenje nivoa lošeg holesterola.

8. Začini

Beli luk, cimet, origano značajno utiču na potenciju i uglavnom se koriste kao začini raznih jela.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime