Kako izgleda život sa nanogicom

0

Svetlana Ceca Ražnatović je bila jedan od "pionira2 u služenje kućnog pritvora
 

* Osuđeni ima pravo da u toku dana napusti stan na najviše dva sata (u periodu između 13 i 17 sati), a u posebno odobrenim slučajevima i duže. Ti slučajevi su radi pružanja medicinske pomoći, radi odlaska na posao – ako krivično delo za koje je osuđen nije u vezi sa radom, zbog odlaska u školu tokom redovnog školovanja, zbog polaganja ispita.

 

* Osuđeni za vreme izvršenja kazne mora neprestano da nosi odašiljač na nozi, poznatiji kao elektronska narukvica, a prijemnik se instalira na odgovarajućem mestu u stanu.

 

* Operativno bezbednosno odeljenje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija prati poštovanje zabrane napuštanja stana putem elektronskog nadzora.

 

* Ako osuđeni samovoljno napusti prostorije u kojima živi – jednom duže od šest časova ili dva puta u trajanju do šest časova, sud, prema zakonu, u roku u 24 sata donosi rešenje kojim se osuđenom određuje klasičan zatvor i naređuje raspisivanje poternice.

 

* Kazna kućnog zatvora se ne može izreći jedino osuđenom za krivično delo protiv braka i porodice, koji živi sa oštećenim u istom porodičnom domaćinstvu.

Ova kazna je predviđena da traje ne duže od godinu dana, odnosno sve osude preko godinu dana podrazumevaju izvršenje kazne u klasičnom zatvoru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here