pixabay.com
Velika Britanija

Velika Britanija je nadmudrila Evropsku uniju u “ratu za vakcine” i omogućila njihov izvoz uprkos protivljenju Brisela, koji se suočavao sa nestašicom, tvrde britanski mediji.

Britanske vlasti tajno su dozvolile korišćenje britanskog lanca snabdevanja vakcinom “AstraZeneka“ za Australiju, a zauzvrat dobili milione doza vakcina iste kompanije iz Indije, objavio je “Dejli telegraf”.

Više izvora listu je potvrdilo da je “AstraZeneka”, britansko-švedska farmaceutska kompanija, dobila mogućnost korišćenja vlastitih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju najmanje 717.000 doza vakcine namenjenih Australiji.

Najmanje dve isporuke obavljene su u februaru i martu, u periodu kada je Brisel počeo da uvodi strože kontrole proizvođača vakcina i tražio da Velika Britanija preraspodeli deo svojih zaliha kako bi se nadoknadio manjak doza “AstraZeneke” u EU, koja je tada bila suočena sa ogromnim kašnjenjima u isporuci dogovorenih količina vakcine tog proizvođača.

Britanska vlada je odbacivala takve zahteve, a kompanija je tvrdila kako u ugovoru koji su potpisali s Britancima stoji klauzula koja ih onemogućava da vakcinu proizvedenu u Velikoj Britaniji distribuiraju dalje.

Vakcine otišle u Australiju, umesto u EU

Uprkos tome, otkrivaju novinari “Telegrafa”, “AstraZeneka” je dobila tajno odobrenje britanskih vlasti da vakcinu umesto u EU izveze u Australiju. U zamenu za tu “uslugu”, Britanci su dobili pristup za oko deset miliona doza vakcine koje je proizveo indijski “Serum institut”, najveći svetski proizvođač vakcina koji proizvodi velike količine doza za “AstraZeneku”.

“Dejli telegraf” objašnjava kako je Velika Britanija ovakvu situaciju smatrala idealnim rešenjem jer se kompanija obavezala da nadoknadi bilo koji eventualni manjak vakcina, a Australija, koja je jedan od najvećih britanskih saveznika, dobija potrebne vakcine.

Velika Britanija dosad je naručila oko 517 miliona doza cepiva različitih proizvođača, što je više nego dovoljno za celokupnu populaciju. Ali, može se očekivati da će praksa tajnih dogovora sa Australijom razbesneti Evropsku komisiju, koja je nedavno podnela tužbu protiv “AstraZeneke” zbog kašnjenja s isporukom vakcina, tvrdeći da se radi o kršenju potpisanog ugovora.

“AstraZeneka” odbila je da komentariše ove navode. Predstavnik za štampu britanske vlade rekao je da je proizvodnja vakcina jedan od najvažnijih međunarodnih poduhvata i da je Velika Britanija ponosna što može u njemu da učestvuje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here