EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Avdulah Hoti

Od dolaska na vlast, Avdulah Hoti se hvalio da je vlada na čijem je on čelu rešila „povređene odnose“ sa SAD i EU, ali je poslednjih dana kosovski premijer pretrpeo oštre kritike od saveznika, prenosi Ljajmi.

Ukidanje Radne grupe za borbu protiv korupcije izazvala je prve zamerke upućene premijeru Kosova od strane savezničkih država.

Uprkos tome, Hoti je skoro u svakom javnom nastupu napominjao činjenicu da su, po njemu, odnosi sa savezničkim državama regulisani aktivnostima i odlukama koje je donela vlada o dijalogu i beskompromisnoj borbi protiv korupcije.

Ali, upravo je ambasador SAD, Filip Kosnet taj koji je sinoć rekao da je ukidanje Specijalne radne grupe protiv korupcije „Hotijev pogrešan korak“.

On je u televizijskoj debati rekao da je ova radna grupa bila vrlo efikasna i da bi bilo nešto sasvim normalno da je ona modifikovana.

– Mislim da je to bila pogrešna odluka jer je radna grupa protiv korupcije bila veoma efikasna. Da je bila modifikovana, to bi bilo nešto sasvim normalno – rekao je Kosnet.

Lepe reči nisu došle ni iz Nemačke. Zvanični Berlin je preko ambasade u Prištini uputio oštre kritike.

Nemački ambasador Jorn Rode je pre nekoliko dana rekao da donošenje takve odluke ozbiljno dovodi u pitanje političku volju za borbu protiv korupcije na Kosovu.

– Nažalost, odluka Vlade Kosova o ukidanju Radne grupe za borbu protiv korupcije izaziva veliku zabrinutost zbog političke volje za efikasnim bavljenjem pitanja korupcije – rekao je Rode.

Zabrinutost zbog odluke koju je donela Hotijeva vlada izrazila je i ambasada Velike Britanije u Prištini.

Istakli su da se nadaju da će vlada imati jasan plan za uspostavljanje neke kancelarije za borbu protiv korupcije, kao zamenu za ovu radnu grupu.

Ukidanje ove radne grupe je postalo jabuka razdora između premijera Hotija i šefa ABK Ramuša Haradinaja.

Njih dvojica su u subotu vodili žestok sukob kroz statuse na Fejsbuku, a sve zbog odluke donete na sednici vlade.

Haradinaj je čak u jednoj od reakcija spomenuo i stav Nemačke o ovom pitanju.

Ostaje da se vidi da li će kosovska vlada zameniti ovu radnu grupu nekom drugom kancelarijom za borbu protiv korupcije, kao što i traži međunarodna zajednica.

U sukobe i polemike o ukidanju radne grupe uključena je i opozicija, koja optužuje Hotija da je doneo ovu odluku jer se istražuje nekoliko tendera objavljenih od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem čelu je potpredsednik DSK Agim Veljiu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here