Kako je Njujork spojio Teslu, Pupina, Džaju, Šekija, Moku i Noleta

0

U čast slavnog srpskog naučnika: Minja Džakulin ispred ugla Nikola Tesla

 

Novakova diplomatija
Potvrđeno nam je tokom ture sa Džakulinom ono što smo znali. Ogromne zasluge za afirmaciju Srbije u Njujorku i čitavoj Americi ima Novak Đoković.
– Mediji ga obožavaju. Jer, jako je inteligentan i daje takve odgovore. Za nas je od neprocenjivog značaja. I ne samo za sadašnjost, čak još više za budućnost. Ponašanjem, kulturom, pristojnošću i vrednim radom inspirisao je stotine klinaca da pokušaju da budu kao on. Ponosan sam što sam Srbin baš kao i Novak Đoković.

Zašto Njujork zovu "Velika jabuka"? Zanimljiv odgovor na ovo pitanje dobila je grupa novinara iz Srbije koja izveštava sa turneje fudbalske reprezentacije.

– "Velika jabuka" je da bi svako mogao da je zagrize – uz osmeh komentariše Minja Džakulin, vodič srpske ekspedicije tokom boravka u Njujorku. – To je voćka koju treba svako da oseti. A da li će da mu se dopadne, to je već neka druga priča.

Džakulin je rođeni Beograđanin. Nekadašnji stjuard u JAT-u. Posao ga je doveo na Menhetn. Bila je to ljubav na prvi pogled. Sada je, priznaje, zaljubljen "do ušiju" u nezvaničnu prestonicu sveta.

– Volim ga i dan-danas kao prvog dana, kad sam poželeo da živim ovde. Tu sam već 35 godina. Znate, proputovao sam svet, video mnoge lepe gradove. I lepše od Njujorka. Ali, on nudi nešto što niko drugi ne uspeva da ponudi – specifičnu i autentičnu energiju. On za mene nije imenica, već glagol. Ovde se spaja nespojivo. Grad sa toliko milijardera ima čak 50.000 prosjaka. Ovde živi million i po stanovnika i još četiri miliona stigne svakog dana. Plaća se i vazduh, ali doslovce. Ko želi, može da kupi i vazduh iznad svog stana, da mu ne bi neko zaklonio pogled jer to obara cenu. Na istom mestu je više od 200 nacija, preko 25 hiljada restorana, 1250 različitih kuhinja. Kad je reč o Menhetnu, mnogi ga vide kao gomilu betona zbog nebodera. A već iza ćoška je neka od zelenih oaza. Grad ima 1900 parkova. I vlasti planiraju da do 2016. bude potpuno okružen zelenilom. Od spektakularnih nebodera i nesvakidašnje buke, za samo dva-tri minuta vožnje stižete u mirne delove. U tišinu i čistoću.

 

 

Na licu mesta: Minja Džakulin i specijalni izveštač Vesti

 

Šeki, Džaja i Kalemegdan
Minja Džakulin se posebno obradovao dolasku najboljih srpskih fudbalera u Njujork.
– Kao dete živeo sam u Beogradu, u blizini Kalemgdana. Igrao sam šah, ali i fudbal, naravno. Bilo je to vreme kad su u ovom SPORTu face bili Šeki, pa Džaja, kasnije i Pižon. U košarci Kapičić, Moka Slavnić. Istina je, obradovao me dolazak fudbalera. Verujem da će turneja proteći u najboljem svetlu.

U takvom okruženju, Srbija se izborila za dobru poziciju, tvrdi Džakulin.

– Počev od Tesle i njegovih izuma, preko Pupina koji je predavao na "Kolumbiji" pa do današnjih dana, zaista mislim da imamo renome u Njujorku. Važimo za dobre radnike, ljude privržene porodicama. Ima Srba koji su vlasnici restorana. I uspešnih naučnih radnika…

Filmovi su posebna inspiracija Džakulina. Hiljade lokacija na Mehetnu ilustrovao je scenama iz poznatih filmskih hitova. Minja ima "popis" nekretnina glumaca, kupo-prodajnih cena. I to je podelio sa sunarodnicima tokom više nego uzbudljive ture.

– Pre svega, volim filmove. Pogledao sam ih desetine hiljada. A glumci, uopšte poznate ličnosti Njujorka, zanimljiva su tema za turiste, pa sam se i ja zainteresovao da to bude sastavni deo moje ponude. Eto, za ovu priliku ponovio bih ono što verovatno dosta njih zna, da Robert de Niro, rođeni Njujorčanin, mnogo voli Srbiju. Da je u mladosti putovao kroz našu zemlju, posebno kroz jug. Mnogo puta naglasio je da je na svakom koraku u Srbiji bio lepo dočekan. Čak je i kćerki dao ime Drina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here