Kako je Rusija izbegla građanski rat

sputniknews.com, Vestionline
3
EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL
Vladimir Putin

Rusija je uspela da izbegne građanski rat devedesetih godina prošlog veka samo zahvaljujući radu i strpljenju stanovnika zemlje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na diskusionom klubu „Valdaj“.

– Pre skoro 20 godina, uoči početka 2000. godine, izašao je moj članak pod nazivom ’Rusija na prelazu milenijuma‘. U njemu je bila napravljena analiza stanja u svetu, a perspektiva razvoja, kako mi se čini, u celini je odgovarala stvarnosti. Rusija je devedesetih godina 20. veka zaista preživela jedan od najtežih perioda u svojoj istoriji – rekao je Putin.

On je naglasio da je Rusija preživela tešku unutrašnju političku, ekonomsku i socijalnu krizu, a bila je i meta međunarodnog terorizma.

– Rusija je došla do vrlo opasne crte, iza koje je moglo da usledi najgore za svaki narod, za svaku naciju i za svaku zemlju – raspad države. Pretnja je visila u vazduhu i većina ljudi je to osećala – rekao je Putin.

Predsednik je dodao da je Rusija tada mogla da padne u ponor građanskog rata i izgubi suverenitet i državno jedinstvo. Prema njegovim rečima, u to vreme je Rusija mogla i da se nađe na periferiji svetske politike.

– I samo zahvaljujući izuzetnom patriotizmu, hrabrosti, retkom strpljenju i radu ruskog naroda i drugih naroda Rusije naša država se odmakla od te opasne crte – naglasio je Putin.

Predsednik Azerbejdžana Ilhan Alijev je izjavio da je „faktor zvani Putin“ pomogao Rusiji da prevaziđe ekonomske probleme početkom novog milenijuma.

– Glavni faktor zbog kojeg je Rusija izašla sa čistim obrazom iz najtežih situacija je faktor Vladimira Putina. To je istina i to svi treba da znaju – rekao je Alijev na sednici diskusionog kluba „Valdaj“. Na tu izjavu azerbejdžanskog predsednika publika je reagovala burnim aplauzom.

3 COMMENTS

  1. E da si Putine,takav kalav si ti onaj koji usmerava svet.To bi ipak bio svet mira i ravnopravnosti,pravde bez nasilja.Bog te blagoslovio i ostavio da još dugo čuvaš Rusiju i vasceli slobodarski svet.

  2. Diktatori kao Putin ili Orban ili Vucic diktiraju situaciju u svojoj zemlji. Kad se neko ko drugacije misli ili govori proglasi drzavnim neprijateljem onda je lako upravljati situacijom

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here