pixabay.com

Sovjetski Savez je, tokom 50-ih godina 20. veka, predao niz tehnologija Kini, koje su bile potrebne da se napravi kineska nuklearna bomba. Ovaj potez je ujedno bio i dokaz velikog poverenja dve države i njihovih naroda, izjavio je Sergej Nariškin, predsednik Ruskog istorijskog društva i direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije.

Nariškin je, u svom obraćanju tokom rusko-kineske video-konferencije, posvećene obeležavanju 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, podsetio da eksperti smatraju američko bacanje atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki u avgustu 1945. godine ratnim zločinom.

– Nije tajna, da je američka demonstracija vojne sile u Hirošimi i Nagasakiju imala karakter nuklearne ucene, koja je bila usmerena protiv Sovjetskog Saveza. Sovjetska nauka i spoljna obaveštajna služba su prihvatili izazov i uskoro je Sovjetski Savez imao svoje nuklearno oružje, što je isključilo mogućnost nekažnjene agresije iz SAD – rekao je Nariškin.

Prvo sovjetsko atomsko naoružanje je testirano 29. avgusta 1949. godine.

– Kineski naučnici su bili upućeni u naš nuklearni razvoj, što je podrazumevalo i veći stepen poverenja naših država i naroda – naveo je on.

Sovjetski Savez i Kina su 15. oktobra 1957. godine potpisale sporazum koji je predviđao da se Kini predaju brojne tehnologije za izradu atomskog oružja. Za testiranje je bio izabran poligon Lob Nor.

Sovjetski naučnici su pomogli da se napravi i pusti u eksploataciju 1958. godine prvi kineski eksperimentalni atomski reaktor sa teškom vodom. U Kini je bio napravljen i eksperimentalni ciklotron (ciklotroni ubrzavaju naelektrisane čestice pomoću visokofrekventnog naizmeničnog napona). Oko 11.000 kineskih naučnika je prošlo obuku u Sovjetskom Savezu, dok su sovjetski naučnici radili u Kini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here