Kako je Saša Obradović pobedio Grega Popovića

0

Slavlje Kliforda Hemondsa sa maskotom berlinske Albe
 

Pobedom nad San Antoniom, NBA šampionom, ekipa Saše Obradovića svrstala se u red ekipa sa Starog kontinenta koje su uspele da iznenade ceo svet. Stala je uz rame Makabiju (četiri pobede nad američkim timovima), Barseloni (tri), moskovskom CSKA (tri), kao i Malagi, Fenerbahčeu, Realu i sovjetskoj reprezentaciji (po jedan trijumf).

 

Berlinska dvorana videla je šou, veliki preokret domaćina i fenomenalan koš Džamela Meklina za fenomenalnu pobedu Berlinaca. Obradović je posle utakmice primio čestitku Grega Popovića, petostrukog NBA prvaka i po mnogima najvećeg košarkaškog stručnjaka na svetu.

 

"Znao sam da će ‘napasti’ pobedu, Obradović je ipak Srbin", rekao je trener San Antonija posle utakmice.

 

Jutro posle, Saša Obradović sabirao je utiske u razgovoru za MONDO.

 

"Lepo je kada se tako nešto čuje od takvog stručnjaka. Greg Popović je i pre gajio simpatije i održavao lepe kontakte sa srpskim trenerima. Bila mi je velika čast da prisustvujem ovakvom događaju, da razmenjujem iskustva sa njim, da se nađem nasuprot možda najvećem treneru današnjice. Hvala mu za svaku lepu reč koju je rekao i pre i posle utakmice", rekao je srpski trener.

 

Legenda je zaustavljena: Toni Parker u duelu sa Leonom Radoševićem

 

San Antonio je prvi put izgubio od prekookeanskog tima. Berlincima će trebati još dosta vremena da shvate šta su uradili. Kakav je osećaj pobediti NBA šampiona?

 

"Niko od nas jedno vreme neće biti svestan da je ovo možda stvarno najveći uspeh jedne evropske ekipe u ovim utakmicama, u odnosu na sve okolnosti. Treba uzeti u obzir činjenicu da su protiv NBA timova godinama igrale isključivo najbolje evropske ekipe. Alba sigurno istorijom jeste zvučno ime, ali je realnost da trenutno ne pripadamo najvećem evropskom nivou", objasnio je Obradović i dodao:

 

"Dobiti San Antonio u takvim okolnostima – u odnosu na njihov roster i to da nisu došli u Berlin nespremni kao Dalas pre dve godine, svakako daje značaj našem rezultatu. Došli su u najjačem sastavu i zato je ova pobeda dodatno značajna"

 

Greg Popović rekao je posle utakmice da je Alba sasvim zasluženo pobedila i da niko ne bi smeo da joj umanji taj rezultat ni za promil. Njegovi najbolji igrači izneli su celu utakmicu – Toni Parker je igrao 34 minuta i ubacio 28 poena, Tim Dankan je postigao 14 za 32 minuta, koliko i Kavai Lenard, Boris Dijao igrao je pola sata.

Dugo će ostati upamćen i način na koji je nemački tim pobedio – nadoknadivši prednost NBA šampiona 22:6, stvorenu za samo pet minuta igre. Svi su u tim trenucima očekivali demonstraciju sile tima iz Teksasa.

 

Kako je Alba pobedila "šampiona sveta"?

 

"Verovatno bi u narednih 20 i više utakmica oni pobedili, ali moja ekipa je pokazala fenomenalan karakter i nije se predavala ni pri tom rezultatu. Sigurno se ne bi predala ni u sledećim utakmicama. Zato sam posebno ponosan", objasnio je Obradović.

 

Muzička zvezda je posmatrala meč u Berlinu: Lejdi Gaga
 

Alba je odlično počela sezonu, osvajanjem Superkupa Nemačke pobedom nad Bajernom Karija Pešića i upisavši dva trijumfa u uvodna dva kola Bundeslige. Kako se oporaviti od ovakve pobede i nastaviti kao do sada?

 

"Ovo će nam biti najveći test, jer posle ove utakmice treba igrati sutra u Bonu. Postoji veliki rizik i šansa da izgubimo, jer je ovo bilo emotivno pražnjenje za sve nas. Ostaće zabeleženo i u našoj igračkoj i trenerskoj istoriji šta smo uradili, ali sada bi trebalo da se ipak koncentrišemo na sledeću utakmicu. Jasno je da će na nama biti još veći pritisak i da će nas svi malo ozbiljnije shvatati".

 

Finansijsko poređenje Albe sa Partizanom i Crvenom zvezdom

Budžet Albe teško je uporediv sa količinom novca koji za svoje ekipe izdvajaju najveći evropski klubovi. Primera radi, manji je i od prošlosezonskih budžeta beogradskih "večitih rivala". Kako funkcioniše klub iz Berlina?

"Ne bih da to komentarišem, jer je stvar svakog kluba da se bori da ostvari što bolje uslove. Alba deluje na realnim, a ne na nerealnim osnovama. Polovinu klupskog budžeta pune navijači i to bi trebalo istaći. Naravno, svaki trener bi hteo da ima veći budžet, da bi doveo bolje igrače, da bi se takmičio na višem nivou, ali, sa druge strane, ni budžet ne garantuje sve. U takvoj situaciji, klub dovodi igrače koji nemaju rejting kao oni u najplaćenijim timovima. Oni teže izlaze iz teških situacija, bore se da zadrže koncentraciju… I to daje veliki značaj ovom uspehu, naravno".

 

Iako je reč o kontrolnoj utakmici, veličinu Albinog podviga u grubim crtama opisuje i podatak da je klupski budžet za sezonu 2014/15 otprilike jednak godišnjim primanjima Džefa Ajrsa, 12. igrača San Antonija po visini plate (1,9 miliona dolara).

Sezona je tek krenula, a pred Albom se ređaju veliki izazovi. Navijači će sada tražiti pobede i u Evroligi, koja kreće sledeće nedelje. Obradovićev tim igraće u Grupi B, uz CSKA, Makabi, Unikahu, Cedevitu i Limož.

 

"Jasno je šta nas tu čeka. Favoriti za plasman među najbolja tri i dalje ostaju Makabi, CSKA, a za četvrto ćemo se boriti i videćemo koliko možemo da nastavimo na oba fronta. Ova sezona biće veliki test za sve nas i neće imati dodirnih tačaka sa prošlom, u kojoj smo igrali Evrokup. To su dva različita takmičenja, i zbog kvaliteta i zbog nedostatka vremena za pripremu i oporavak igrača".

 

Šta će biti prioritet ove sezone za Obradovićev tim?

 

"Nemamo imperativ. Borićemo se za Top 16 i što bolji plasman. Svi očekujemo, naravno, i titulu i nadamo se da to može da se dogodi, ali naravno da neće biti kraj sveta ako je ne osvojimo", poručio je Obradović i još jednom objasnio kako funkcioniše Alba:

 

"Naši ciljevi zasnovani su na realnoj osnovi. Cilj je da budžetski ispratimo rezultate, da isplatimo igrače, a onda je možda i na realnim osnovama i naš plasman u polufinale nemačkog prvenstva, u kojem će biti Bajern, ali ne bi trebalo zaboraviti ni Bamberg, koji je odmah uz Bajern po ulaganjima. Oldenburg i Ulm takođe ne zaostaju… Biće naporna, ali i zanimljiva sezona".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here