Kako je Stejt department upozorio na teroristički napad “vuka samotnjaka” na Kosovu?

2
Tanjug

S obzirom da se na Kosovu godinama, posebno od dolaska međunarodnih snaga, razvija jedna veoma snažna i dobro povezana mreža radikalnih islamista, džihadista i terorista, koji su povezani sa sličnim organizacijama u regionu, sasvim je normalno da ambasada SAD i Stejt department izdaju upozorenje na mogućnost terorističkih napada, kaže predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

– Na Kosovu postoji kapacitet za terorističke napade – naglašava Drecun i ističe da pored snažne islamističke mreže ima takođe i dosta povratnika džihadista sa ratišta, kao i pojedinaca koji su bili na tim ratištima. ali su se preko migrantskog talasa zadržali na Kosovu.

Međunarodne institucije na Kosovu upozorile su svoje zaposlene da izbegavaju gužve i velike tržne centre u pokrajini, a iz ambasade SAD u Prištini još 22. novembra je stiglo obaveštenje Stejt departmenta da “terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući Kosovo”.

Upozorenje Stejt departmenta je stiglo nekoliko dana pre oružanog napada u Glođanu, kada je u petak uveče ubijeno dvoje učenika i vozač u lokalnom autobusu.

Drecun dodaje da je već bilo sličnih upozorenja i da su ona bila poprilično stereotipna u minulom periodu.

– Ali ovog puta se radi o upozorenju da je obaveštajnim delovanjem otkriven tzv. ‘vuk samotnjak’, dakle neko ko je indoktriniran radikalnom islamističkom ideologijom i spreman je da sam, a ne kao pripadnik terorističke organizacije preduzme određene napade i rečeno je da se to prati. Građani su upozoreni, pogotovo stranci da ne idu na određena mesta koja su identifikovana kao moguća meta napada tog ‘vuka samotnjaka’ – kaže Drecun.

Na pitanje da li je na neki način upozorenje američke ambasade povezano sa terorističkim napadom u Glođanima koji se dogodio nekoliko dana po objavljivanju saopštenja, Drecun odgovara da u ovom trenutku nema informacija o izvršiocu napada i saznanja ko stoji iza njega.

Upozorenje Amerikancima i ostalima

Prema rečima Drecuna Stejt department izdaje takva saopštenja prvenstveno zbog građana SAD koji bi se mogli naći na mestima terorističkih napada.

– Naravno, kad se javno objavi takvo saopštenje ono je dostupno svima koji bi eventualno mogli da budu ugroženi u slučaju terorističkog napada. Prvenstveno se odnose na građane SAD, ali su javno dostupna i svima koje interesuje stav Stejt Departmenta – zaključio je Drecun.

2 COMMENTS

  1. Где год се налазе неке њихове снаге и објекти развија се екстремни тероризам, кога до тада и није било толико. Изгледа као да само њихово присуство из неких разлога одговара терористима.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here