EPA-EFE/Chris Kleponis
Donald Tramp

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp ne odustaje od tvrdnji da su izbori na kojima ga je porazio Džozef Bajden bili „namešteni“.

Istovremeno Tramp poziva pristalice da izađu na važno glasanje za Senat u Džordžiji.

Demokrate su „varale na predsedničkim izborima, ali mi ćemo ipak pobediti“, poručio je sa bine Donald Tramp pred masom pristalica u Valdosti, Džordžija.

U toj američkoj državi se 5. januara glasa za dva senatorska mesta koja odlučuju o tome ko će imati većinu u gornjem domu američkog parlamenta. Demokrate moraju da osvoje oba mesta kako bi došli do pata u Senatu – u tom slučaju bio bi uvek presudan glas buduće potpredsednice SAD Kamale Haris iz demokratskih redova.

„I te izbore (za Senat) će pokušati da nameste“, rekao je Tramp pred oduševljenim pristalicama, piše Dojče vele.

Tvrdnje odlazećeg predsednika negirao je niz institucija u zemlji. Gotovo sve države u kojima Tramp tvrdi da je pokraden odbacile su žalbe i prigovore njegovog pravnog tima. Izborni rezultati su potvrđeni u Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji, Nevadi, Arizoni i Viskonsinu.

Napad na republikanskog guvernera

Predsednik se obrušio i na guvernera Džordžije Brajana Kempa iz redova Republikanaca jer je odbio da utiče na tamošnji parlament da se izvrši provera potpisa u izbornim listama. Prema zvaničnim podacima, Bajden je u Džordžiji dobio sa oko dvanaest hiljada glasova razlike.

Prema izvorima Vašington posta, Tramp je pozvao Kempa telefonom u subotu pred miting u Valdosti kako bi ga stavio pod pritisak. Iz kabineta guvernera odgovaraju da on prema zakonima ne sme da se meša u izborni proces.

Masa Trampovih fanova uzvikivala je „volimo te“ i „još četiri godine“, aludirajući na to da Tramp treba da dobije još jedan mandat u Beloj kući. Zvižducima su ispratili pominjanje imena Džoa Bajdena, ali i republikanskog guvernera Kempa.

Prema analizi nemačkog Špigela, „moguće da je Trampu stalo prevashodno do toga da ogromnu masu svojih pristalica održi u dobrom raspoloženju – između ostalog iz finansijskih razloga“.

Kako se podseća, Trampov tim je pozvao pristalice da doniraju novac za pravnu borbu kojom bi se dovelo u pitanje prebrojavanje glasova. Kako je u novembru javio Vol strit žurnal, u napomenama o donacijama je navedeno da 60 odsto sredstava može biti iskorišćeno za pokrivanje dugova predsedničke kampanje.

Kvadratura kruga za stranku

Reporterka nedeljnika Cajt iz Valdoste prenosi da su Republikanci sada prinuđeni da reše kvadraturu kruga: zašto bi glasači izašli na birališta u Džordžiji i podržali njihove kandidate ako im predsednik uporno ponavlja da su izbori pokradeni? Pa još preko toga optužuje upravo republikansko vođstvo Džordžije da u tome učestvuje?

Republikanski senatori iz Džordžije Keli Lefler i Dejvid Perdju bili su uz Trampa na pozornici, i on je ipak pozvao ljude da glasaju za njih kako bi ostali na svojim pozicijama.

Cajt piše da se na mitingu u Valdosti jasnije nego ikad videlo da je Tramp „velike delove republikanske biračke baze pretvorio u pristalice sopstvenog kulta“. Nije nemoguće da se uz njihovu podršku ponovo kandiduje za predsednika 2024. godine.

Kod Republikanaca se već govori o „unutarpartijskom građanskom ratu“, dodaje Cajt.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here