Kako je Vučić umirio EU

0

Umeren odnos i prema EU i prema Rusiji: Aleksadanr Vučić
 

Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, rekao je posle Vučićeve konferencije za novinare za “Blic” da EK smatra da je Vučićev pristup konstruktivan.

 

– Pozdravljamo što Vlada Srbije poklanja pažnju ovom pitanju i cenimo konstruktivni pristup koji je najavio premijer Vučić – rekao je Stano.

 

On je pojasnio da su ministri spoljnih poslova svih 28 zemalja EU prošlog petka doneli zaključak “da se obezbedi jedinstvo međunarodne zajednice i održi međunarodno pravo. Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da se uzdrže od mera čiji je cilj da se iskoriste nove trgovinske mogućnosti koje se pojavljuju nakon ruskih mera (zabrane uvoza određenih EU proizvoda)”.

 

Gligorov: Sve razjašnjeno

Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov kaže da je EU tražila razjašnjenje od Srbije. „Do sukoba EU i Srbije jeste došlo, ali je reč o sukobu interesa koji često postoji između evropskih članica. To su normalne rasprave, ali koje traže razjašnjenje. Da ga u ovom slučaju nije bilo, Srbija bi mogla da očekuje posledice“, pojasnio je Gligorov za “Blic”.

– Ovaj zaključak je uobičajenim diplomatskim kanalima prosleđen svim partnerskim državama na koje se odnosi, a ne samo Srbiji – rekao je Stano.

 

Profesor Dušan Šiđanski, savetnik predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, prokomentarisao je za “Blic” da bi bio pogrešan korak kada bi Srbija zloupotrebljavala i izvlačila korist iz ruskih kontrasankcija.

 

– Stav premijera je dobar jer najavljuje jedan umereni odnos. Treba se ponašati kao Švajcarska, koja takođe nije uvela direktne sankcije Rusiji, ali i ne koristi suviše tu situaciju. Ako neka privatna preduzeća imaju neki biznis sa Rusijom, to svakako nije suviše vidljivo i neće biti zamereno Srbiji – smatra profesor Šiđanski.

 

Centar za evropske integracije Srbije apelovao je na Vladu Srbije da ne ugrožava evropske integracije Srbije. U upozorenju Ceasa posebno se kritikuje to što je kandidat za ministra privrede Željko Sertić bio među najglasnijim zagovornicima maksimalnog korišćenja kontrasankcija Rusije.


Vučić: Poštovaćemo volju EU, ali…

 

Ceas je upozorio da je štetno što Srbija, za razliku od drugih zemalja kandidata za članstvo, nije usvojila stav EU o stanju ljudskih prava u Azerbejdžanu, koji je nedavno usvojen povodom hapšenja Rasula Jafarova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here