Kako je zapravo nastala ruska salata!?

0

wikipedia.org
U svetu postoje različite varijacije kada je ruska salata u pitanju, ali sasvim je sigurno da je kod nas praznična trpeza nezamisliva bez nje
 

Savršena mešavina majoneza, kuvanih jaja, šunke, krompira, graška, piletine i dodataka po ukusu, daje jedan savršeni užitak, pa tako nije ni čudo što je ljudi kod nas, ali i širom sveta toliko vole.

Ova salata nastala je oko 1860. godine. Lusijen Olivije, šef kuhinje tada renomiranog restorana “Ermitaž” u Moskvi, poslužio je goste salatom koja je ubrzo postala zaštitni znak restorana, ne sluteći da će mnogo godina kasnije ući u sve važnije kuvare sveta.

Kako se tačno tada spremala, niko danas sa sigurnošću ne može tvrditi, jer je to bila strogo čuvana tajna, ali jedno je sigurno – tadašnja salata nije imala gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa današnjom i sadržala je sastojke kao što su sojina zrna, kavijar, teleći jezik…

Prema jednoj od priča, Napoleon Bonaparta, veliki vojskovođa francuske vojske, zaslužan je za pronalazak ovog jela. Prema nekim podacima, on je bio izbirljiv kada je hrana u pitanju, pa su se kuvari stalno trudili da ga iznova oduševe i zadovolje svojim pripremanjem različitih namirnica.

Jedan od njegovih kuvara bio je Anri Olivije, za koga se veruje da je kasnije došao na ruski dvor i tu napravio salatu koju je spremao svom vojskovođi.

Koja god verzija da je tačna, zahvalni smo genijalnom kuvaru koji je stvorio ovo neverovatno jelo, i jedno je sigurno – uživaćemo u ovom savršenom ukusu još dugo vremena!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here