pixabay.com

Lekari specijalisti objasnili su kako promena vremena, niže temperature i jesenji uslovi utiču na zdravlje ljudi, kao i kako pomoći telu da se lakše nosi sa promenom godišnjeg doba.

Javlja se bol

Od osećaja depresije do manjka energije, pa čak i do učestalijih srčanih udara, sve su to posledice koje ljudi retko pripisuju promenama godišnjih doba, a češće se javljaju početkom jeseni. Stručnjaci su naveli nekoliko načina kako jesen utiče na naše zdravlje.

Suše se oči

Hladan i suv vazduh često isušuje oči i zbog njega osećamo pečenje i nelagodnost.

Razlog je taj što oči ne mogu da proizvedu dovoljnu količinu suza ili proizvode suze lošijeg kvaliteta pa oko ne može da se navlaži, pojasnili su sustručnjaci iz ambulante “Piedmont Eye Care” u Severnoj Karolini. Olakšajte sebi koristeći veštačke suze.

Koža postaje suva i ispucala

Stručnjaci savetuju da koristite hidratantne kreme i izbegavate duge tople kupke ili tuširanja koja samo dodatno isušuju kožu.

Sve vas boli

Tokom hladnijih meseci osećate više bolova? Niste jedini. Istraživanja su pokazala da postoji veza između niskih temperatura i snažnijih ili učestalijih bolova, posebno u području vrata ili leđa. Postoje mnoge teorije, ali prema reumatološkinji Aniši Dua sa Univerziteta u Čikagu, razlog je jednostavan. Zbog pada pritiska vazduha mišići i okolna tkiva se rastežu. Zbog ograničenog prostora tela, to može prouzrokovati bolove.

Disajni putevi

Kada vazduh postane hladan, teže je disati. Hladan i suv vazduh može da iritira disajne puteve i prouzrokuje dodatne tegobe ljudima koji već imaju problema sa disanjem zbog astme ili hronične opstruktivne bolesti pluća, navodi Američko plućno udruženje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here