pixabay.com

Ispijanje kafe na prazan želudac može da ima neželjene efekte na vaše zdravlje, smatra Olivia Hedland, funkcionalna nutricionistička terapeutkinja.

Ona je za Metro rekla da kofein može da prouzrokuje probleme sa crevima, ali i sa hormonima.

Prema njenim rečima kafa je kisela, što, ako se pije na prazan želudac, može da dovede do toga da vaše telo pređe u stanje visokog stresa.

Pre prve kafe ona predlaže da pojedete jaja, sirove mlečne proizvode, bobičasto voće ili neko dinstano voće uključujući jabuke, kruške ili bobičasto voće. Sve ovo može da smanji efekte na vaš stomak.

„Ako prvo popijete kafu na prazan želudac, trebalo bi da razmislite šta to radi vašem zdravlju, pre svega hormonima. Kafa ne samo da je kisela, pa je ujutru teška za želudac, već doslovno dovodi do toga da naša tela uđu u reakciju na stres, da izbace kortizol i dovedu nas u neku vrstu stanja borbe ili bega“, objasnila je ona.

To je ono što prouzrokuje nervozu nakon kafe. Iznenađujuće, rekla je, da postoji i veza sa aknama, naročito ako imate hormonsku neravnotežu ili probleme sa crevima.

„Znala sam da popijem više šoljica kafe na prazan želudac, i osećala sam se kao da sam na vrhu sveta, a onda sam primetila da su mi se pojavile hormonske akne i nije mi bilo jasno zbog čega se to dešava”, rekla je Hedland.

Ono što je shvatila bilo je da je razlog tome ulazak tela u stres, prenosi Večernji.hr.

„Pojedite nešto pre kafe, neka vam to bude cilj. Primetićete veliku razliku“, dodala je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here