Peking cilja američke poljoprivrednike kako bi potkopao njihovu podršku trgovinskom ratu koji predsednik Donald Tramp vodi protiv Kine.

Američki časopis “Nešenel Interest” objavio je da se, prema izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), očekuje da globalna ekonomija raste najsporijim tempom od izbijanja finansijske krize, s obzirom na to da investicije i trgovinu koči eskalirajući spor između SAD i Kine i da se čini da Tramp sada razmišlja o napuštanju politike “biti oštriji prema Kini”.

Izgleda da je gruba pregovaračka politika sada dovela Trampa u stvarnu dilemu. Iako Trampove pristalice vole njegove napade na Kinu, moglo bi se dogoditi da odustanu od podrške predsedniku u svetlu ekonomskih problema izazvanih njegovom politikom.

“Bombastični Tramp” i trpeljivi Kinezi

Komunističke vođe u Pekingu ozbiljna pitanja rešavaju iza zatvorenih vrata. Većina kineskih pregovarača spremni su da prihvate princip obostrane koristi kako bi postigli sporazum koji spasava obraz svakoj strani.

Suprotno tome, Trampov stil oslanja se na bombastične tvitove, iznenadne preokrete u stavovima i uslovima pregovora, što mnoge Kineze podseća na zapadno varvarstvo i aroganciju u poslovanju sa Kinom.

Izgleda da su kineske vođe sigurne da mogu nadmašiti Trampa u njegovoj omiljenoj igri, koja se oslanja na pritisak i pretnju prilikom pregovaranja. Oni su uvereni da stotine miliona ljudi srednje klase u zemlji mogu podneti posledice tog rata i “progutati gorčinu” više od razmaženih Amerikanaca.

To uverenje zasniva se na činjenici da je kineski narod izdržao više od 100 godina invazije, gladi, građanskog rata i revolucije nakon slabljenja ekonomske situacije u Kini, koja je u vreme američke revolucije bila najbogatija zemlja na svetu. Prema tome, još jedan trgovinski rat sa Amerikancima neće mnogo promeniti stanje Kineza, koji godinama trpe probleme u svom radu u poljoprivredi i industriji.

Američki poljoprivrednici – žrtveno jagnje?

Peking je uspeo da nanese strateške udarce Trampu, ciljajući tamo gde ga najviše boli, a to je šansa za novi predsednički mandat. Kina je uvela protivmere, namećući takse na proizvode poljoprivrednika koji ga podržavaju u državama koje se smatraju ključnim za određivanje ishoda izbora, poput Ajove i Viskonsina.

Postavlja se pitanje da li će američki poljoprivrednici nastaviti da prihvataju podnošenje žrtava zbog Trampa ili će odustati od pružanja podrške njegovoj politici i odbiti da budu žrtveno jagnje u toj bici, pogotovo kad budu videli da cene soje padaju nakon što u proleće u godini izbora posade svoje useve.

Bez Viskonsina, koji je 2016. glasao za republikanskog predsednika prvi put posle 1984, Trampov put do pobede na izborima sledeće godine postaje praktično nemoguć. Isto se odnosi i na Ajovu, koja se oslanja na proizvodnju soje i svinjetine, a u kojoj je Tramp pobedio posle dve uzastopne pobede Baraka Obame.

Tramp možda može osvojiti bodove protiv Kine u svojim tarifnim bitkama, međutim, te bitke mogu rezultirati njegovim gubitkom u ratu sa demokratama za Belu kuću.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here