Kako li se “potkrala” greška od 720 miliona u budžetu Beograda”?

0

Fonet/D. A.
Nije pojasnio kako je došlo do greške: Gradonačelnik Mali
 

"Potkrala se greška u budzetu, koja će biti izmenjena amandmanom, a reč je oko 720 miliona dinara. Od tog novca 500 miliona će ići na socijalne ustanove Grada Beograda, pa ćemo umanjiti dugovanja preneta iz prethodnog perioda", rekao je Mali na sednici gradske Skupštine.

On nije precizirao o kakvoj je grešci reč, ali je šef odborničke grupe Demokratske stranke Balša Božović rekao da je pogrešno predviđeno 800 miliona, umesto 80 za kupovinu automobila za potrebe komunalne policije.

"Gradonačelnik je rekao da 500 miliona ide na socijalna davanja koja su prvobitno smanjena, ali nismo čuli na šta ide ostalih 220 miliona. Podržavamo povećanje socijalnih davanja, ali 220 miliona visi u vazduhu", rekao je Božović.

Gradonačelnik Beograda kratko je govorio i o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, ukazavši da je reč o uštedi 523 miliona dinara. Oni će biti iskorišćeni za izmirenje dugova socijalnih ustanova, koje je prema njegovim rečima ostavila prethodna gradska vlast.

Usvojen budžet Grada Beograda za 2015. godinu

Skupština Beograda usvojila je sa 62 glasa za i šešt protiv predlog budžeta za 2015. godinu kojim su planirani prihodi i rashodi u iznosu od 80,2 milijarde dinara.

Budžetom je predviđeno 4,15 milijardi dinara za finansiranje budžetskog deficita, dok je za otplatu glavnice duga domaćim i stranim kreditorima planirano oko 5,35 milijardi. Sredstva za finansiranje deficita i otplatu duga biće obezbeđena od prodaje finansijske imovine u iznosu od tri miliona dinara, zaduživanjem na finansijskom tržištu u iznosu od 7,3 milijardi dinara i iz procenjenog suficita iz 2014.godine u iznosu od 2,1 milijarde dinara.

Grad Beograd planira da u 2015. godini uzme kredite od domaćih banaka u iznosu od 248,8 miliona dinara za izgradnju objekata predškolskih i ustanova za osnovno obrazovanje, kao i sportskih objekata. Od inostranih banaka biće povučena sredstva za otplatu kredita od 7,07 milijardi dinara (56,6 miliona evra) za projekat izgradnje mosta preko Save sa prilaznim putevima ka mostu (kredit od Evropske investicione banke od 19,1 milion evra) i unapređenje beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture (kredit Evropske banke za obnovu i razvoj od 37,5 miliona evra).

U gradskom budžetu za 2015. planirane su subvencije u iznosu od 12,1 milijardi dinara i to 7,25 milijardi javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama, a privatnim preduzećima oko 4,9 milijardi dinara.

Predviđeno je 16 milijardi dinara za kapitalne investicije, dok su socijalna davanja amandmanom povećana za 500 miliona dinara, a prvobitno je bilo planirano 2,2 milijarde dinara. Jednoglasno je usvojen i rebalans ovogodišnjeg budžeta, kojim se predviđa da se ušteđenih 513 miliona dinara preraspodeli socijalnim gradskim ustanovama kako bi bili izmireni zaostali dugovi tih ustanova.

Odbornici su usvojili i Predlog odluke o obimu sredstava za obavljanje poslova grada i gradskih opština i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama u ovoj godini, kao i Predlog odluke o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava gradskog budžeta u 2016. i 2017.godini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here