Pixabay.com

Testosteron se proizvodi u gonadama – polnim ćelijama (kod muškaraca pomoću Leidigovih ćelija u testisima i kod žena pomoću jajnika), ipak proizvodi se i u malim količinama pomoću nadbubrežnih žlezda, kod oba pola.

Testosteron je androgen, što znači da stimuliše razvoj muških karakteristika.

Prisutan u mnogo većim nivoima kod muškaraca nego kod žena, testosteron inicira razvoj muških unutrašnjih i spoljašnjih reproduktivnih organa tokom razvoja fetusa i neophodan je za proizvodnju spermatozoida u odraslom životu.

Testosteron – zaslužan za promene

Ovaj hormon takođe daje signal telu da stvara nove krvne ćelije, osigurava da mišići i kosti ostanu jaki za vreme i nakon puberteta i poboljšava libido i kod muškaraca i kod žena. Testosteron je povezan sa mnogim promenama koje se vide kod dečaka tokom puberteta (uključujući povećanje visine, rast tela i stidnih dlaka, povećanje penisa, testisa i prostate, i promene u seksualnom i agresivnom ponašanju). On takođe reguliše izlučivanje luteinizirajućeg hormona i folikulostimulirajućeg hormona. Da bi se izvršile ove promene, testosteron se često pretvara u drugi androgen koji se zove dihidrotestosteron. Kod žena, testosteron se proizvodi u jajnicima i nadbubrežnim žlezdama. Većina testosterona proizvedenog u jajniku se pretvara u glavni ženski polni hormon, estradiol.

Zašto su cink i vitamin D važni?

Usled starenja ili nekih hroničnih oboljenja, nivo testosterona u organizmu može se smanjiti. Posledice smanjene koncentracije testosterona u organizmu odraslog muškarca su: slaba seksualna želja, otežana erekcija, smanjena zapremina semene tečnosti, gubitak kose, umor, gubitak mišićne mase, promene raspoloženja i sl. U nastavku teskta vam donosimo informacije kako ishranom možete povećati nivo testosterona u organizmu. Dve hranljive materije koje su posebno važne za vašu ishranu su vitamin D i cink, koji su preteča za stvaranje testosterona.

1. Tunjevina

Tuna je bogata vitaminom D, koji je povezan sa dužim životnim vekom i proizvodnjom testosterona. Bez obzira na to da li se odlučite za konzervu ili za sveže pripremljenu tunu, konzumiranje ove ribe može biti prirodan način za povećanje koncentracije testosterona. Porcija tune zadovoljava vaše dnevne potrebe za vitaminom D.

2. Žumance

Žumance je još jedan bogat izvor vitamina D. Iako holesterol ima lošu reputaciju, žumance sadrži više hranljivih sastojaka od belanca. Holesterol u žumancima može čak povećati nivo testosterona. Sve dok nemate problema sa holesterolom, možete bezbedno da jedete jedno jaje dnevno.

3. Neke žitarice

Jaja nisu jedini izbor za doručak ako želite da povećate nivo testosterona. Ako morate da pazite na nivo holesterola u krvi, obratite pažnju kada kupujete žitarice – pojedine vrste su obogaćene vitaminom D i mogu biti dobar izbor za vas.

4. Ostrige

Cink je, kao što smo već rekli, važan bioelement neophodan za proizvodnju testosterona. Ostrige su dobar izvor ovog minerala.

5. Školjke

Slično kao ostrige, i drugi morski plodovi bogati su cinkom pa vam mogu povećati nivo testosterona, stimulišući njegovu produkciju.

6. Govedina

Za ljubitelje mesa ohrabrujuće vesti – goveđa jetra je odličan izvor vitamina D, a mlevena govedina je odličan izvor cinka.

7. Pasulj

Mnoge mahunarke, poput leblebija, sočiva i pečenog pasulja, smatraju se dobrim izvorima cinka. Dodatno, ova hrana je puna vlakana i proteina na biljnoj bazi koji mogu zaštititi zdravlje vašeg srca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here