pixabay.com

Terapeutska vrednost biljaka, kako u preventivi tako i u lečenju različitih poremećaja u organizmu, naširoko je poznata i priznata. Jedna od najupotrebljavanijih je svakako nana, poznata i kao menta ili pepermint, lekovita biljka koju odlikuje izrazito osvežavajuća, slatkasta aroma.

Bogata je eteričnim uljima zahvaljujći kojima se u fitoterapiji i aromatoerapiji najviše koristi za lečenje nervne napetosti, migrene kao i želudačnih i stomačnih problema.

Upotreba nane u vidu čaja ili tinkture preporučuje se kod nadimanja i gasova, grčeva, mučnine i povraćanja. Za nanu, kao i za druge lekovite biljke važi pravilo da je potrebno redovno uzimanje kako bi se došlo do željenih rezultata. No, fitoterapueti upozoravaju da u lečenju biljkama ne treba preterivati sa količinima!

Piti dve, tri litre čaja je prema njihovim rečima potpuno nepromišljeno, jer složena organska jedinjenja u biljkama mogu delovati i neočekivano snažno i štetno po zdravlje. Zbog toga je važno poštovati ograničenja kao i sugestije stručnjaka o preporučenim količinama u  terapeutske svrhe.

Eterično ulje nane koristi se i u masaži jer stimuliše krvotok i oslobađa bolova u zglobovima i mišićima. Dobar je lek protiv uboda insekta, a često se koristi i za inhalaciju.

Nana je i dobar izvor raznih minerala, na prvom mestu kalijuma, zatim, kalcijuma, gvozđa i magnezijuma. Može se pohvaliti i obiljem vitamina poput vitamina C, E, K, B6, A i beta karotena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here