Pexels

Proveravanje društvenih mreža može nas sprečiti da zapadnemo u stanje duboke dosade, što je prema tvrdnjama naučnika velika šteta.

Svi mi s vremena na vreme upadamo u dosadu i ona je dok čekamo autobus na stanici ili u redu ispred šaltera samo površna. Ipak, ovi početni osećaji se mogu vremenom produbiti i prerasti u nešto drugo, kako tvrde naučnici.

– Duboka dosada može zvučati kao izrazito negativan koncept, ali, ona u stvari može biti izuzetno produktivna ako se ljudima pruži šansa za neometano razmišljanje i razvoj –  objašnjava sociolog Timoti Hil sa Univerziteta Bat u Velikoj Britaniji.

Duboka dosada i kreativnost

Kako bi ispitali ovaj koncept star oko 100 godina, Hil i njegove kolege su istražili živote 15 ljudi koji su dobili plaćen odmor ili su radili od kuće tokom pandemije korona virusa. Uzrast, zanimanja i obrazovanje je variralo između učesnika, a sa svima su vođeni unapred osmišljeni intervjui koji su imali za cilj da ispitaju njihova osećanja.

Na osnovu podataka koje su dobili, uočeno je da se dosada često javljala, ali da je kod onih koji su je doživeli dublje izazivala osećaj nemira i praznine. Sve ovo je rezultiralo i ponovnim pokušajima da se ta praznina popuni kroz hobije kao što su stolarstvo, kuvanje ili biciklizam.

Međutim, glavni problem u ovom procesu predstavlja proveravanje društvenih mreža koje svojim sadržajem mogu ublažiti površnu dosadu i na taj načn sprečiti zapadanje u dublja osećanja, samim tim i otkrivanje skrivenih talenata i strasti. Druge studije su takođe sugerisale da su dosada i lutanje slobodnog uma ključne osnove za kreativnost, zbog čega nam toliko dobrih ideja dolazi dok smo pod tušem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here