pixabay.com

Pre nego što krenete da gledate oglase, najpre odredite svoj budžet za kupovinu i ne zaboravite na troškove održavanja i cene osiguranja i registracije.

Takođe, odlučite se da li vam treba benzinac ili dizelaš.

Gde započeti?

Najbolje je krenuti od utvrđivanja budžeta kojim raspolažete i procene, barem okvirno, troškova koje će vozilo generisati u budućnosti, piše sajt Automobili.ba.

Pritom je važno da na kupovinu automobila nikako se potrošite sav novac kojim raspolažete. Uvek treba ostaviti sa strane određeni iznos za nepredviđene popravke, a ako se takve i ne dogode, ostaće vam, na primer, za gorivo.

Troškovi održavanja vozila

Ovo je veoma važna stavka. Nije teško kupiti jeftino, da biste zatim morali podići kredit za razne popravke kako bi auto bio potpuno ispravan i bezbedan. Dakle, pre nego što se odlučite za određeni segment i model, prikupite informacije o troškovima servisiranja i dostupnosti rezervnih delova, da ne bi posle bilo neprijatnih iznenađenja.

Kupci koji su fokusirani na uštede, trebalo bi da na osnovu ovih informacija ciljaju prilikom kupovine popularne modele, dobro poznate mehaničarima.

Napomena: razlika u troškovima održavanja takođe se može odnositi na isti automobil, u zavisnosti od verzije motora (dizel, benzin, hibrid, LPG).

Vrsta pogona takođe ima direktan uticaj na troškove održavanja. Maštate li o SUV vozilu sa 4×4 pogonom? Odlično, ali prvo razmislite da li vaše potrebe zadovoljava i veće kompaktno vozilo sa 4×2 pogonom?

Automobili stari desetak godina – bolje bez kredita

Zašto je bolje ne uzimati kredit u slučaju automobila starih 10 ili 15 godina?

Kada nešto počne da se kvari, moraćete na mesečne rate dodati i troškove popravki, a to već može značiti ozbiljno opterećenje za vaš porodični budžet.

Mnogi auto dileri nude pomoć pri dobijanju pozajmica, ali uslovi su često gori nego za nove automobile. Ako već postoji mogućnost kupovine na rate, savetujemo vam da najpre proverite ponudu banke u kojoj imate tekući račun.

Lizing je uvek opcija, ali samo za one koji ciljaju mlađe automobile. Banke i lizing firme obično ne žele finansirati vozila starija od 5 godina.

Postoje izuzeci od ovog pravila, ali često zahtevaju posebna odobrenja ili abnormalno visoke provizije.

Koju vrstu goriva odabrati?

Ovo je jedno od ključnih pitanja, pa je važno odgovoriti na njega na samom početku.

Izbor tipa pogona određuju otprilike tri faktora: planirana godišnja kilometraža, troškovi održavanja (potrošnja / rad) i uslovi u kojima će se vozilo koristiti (grad, vangradska vožnja, auto-put…).

Benzin: uglavnom za vozače koji prelaze od 20 do 25 hiljada kilometara pretežno u gradu i na putevima u okolini. Nekoliko puta godišnje duže putovanje.

Benzin + LPG: nešto za one koji štede, koji puno voze – to je jedini način na koji vam se isplati uloženo u instalaciju “plina”. Takođe, između ostalog, morate uzeti u obzir češći atest LPG uređaja.

Kupujete automobil sa već instaliranim LPG uređajem? To može biti problematično, jer je pitanje u kakvom je stanju.

Dizel: najbolja opcija za mnoge vozače, ali pre svega one koji prelaze velike kilometraže godišnje. U verziji bez DPF filtera se ponaša priličo dobro u gradskim sredinama.

Pripazite na relativno skupe popravke.

Hibridni / električni: još uvek ga je relativno skupo kupiti, a uglavnom su ovakva vozila pogodna za grad.

Dugogodišnja finansijska obaveza

Kupujete li automobil na rok otplate od nekoliko godina? Dobro razmislite da li se i kako može promeniti vaša porodična, poslovna, materijalna situacija i ta razmišljanja i zaključke uzmite u obzir prilikom odabira verzije i segmenta.

Segmenti A i B (urbani): ovi automobili obično imaju relativno malu kilometražu i nakon mnogo godina (5-15 hiljada kilometara godišnje kod fizičkog lica), a relativno su jeftini za održavanje.

Nisu baš pogodni za odlaske na odmor sa porodicom.

Segment C (kompaktni): velik izbor karoserijskih varijanti, veća godišnja kilometraža od gradskih vozila, mnoga polovna vozila iz ovog segmenta dolaze sa velikim kilometražama jer su bila u vlasništvu firmi.

Univerzalni segment: dobro će funkcionisati i u gradu. Pristupačni rezervni delovi.

Segment D (srednja klasa): relativno velika godišnja kilometraža, ali više udobnosti nego u kompaktima, često bogata oprema.

Savršen porodični automobil

Gornja klasa: generalno, velika kilometraža i troškovi održavanja. Nagli pad vrednosti, ne previše koristan u gradu.

Izuzetna udobnost, bogata oprema. Skup za održavanje.

SUV: Izuzetno svestrani i funkcionalni automobili. Trajnost, po pravilu, na nivou kompaktnih vozila.

Karakterišu ih visoka vozačka pozicija, preglednost u vožnji i lak ulaz u auto.

Kombi / mini-van: idealni za duga putovanja za velike porodice. Kompaktni kombi se može dobro koristiti i u gradu.

Stavke koje morate proveriti prilikom kupovine polovnog automobila

1. Karoserija

Opšti utisak – Na prvi pogled će biti vidljivo puno oštećenja (udubljenja, ogrebotina itd.).

Karoserija – Ako su zazori između delova karoserije, farova i ostalih elemenata spoljašnjosti različiti i neravnomerni, može se dogoditi da je automobil učestvovao u saobraćajnoj nezgodi.

Farba – za proveru farbe spoljašnjosti najbolje je koristiti jednostavni merač laka. Pokazaće vam gde su izvršene korekcije lima.

Fabrički rezultat je približno 80-120 μm. Ako je samo jedan naknadno prefarban, merač će pokazivati ​​približno 150-190 μm.

Veće vrednosti mogu ukazivati ​​da je vozilo bilo gitovano na tom delu.

Rđa – svako mesto na kome se nazire rđa je potencijalni trošak. Konkretno, pregledajte pragove, šasiju, dno vrata, pod prtljažnika i lukove oko točkova – to su najčešća mesta korozije.

Staklo – proverite ima li naprslina ili tačkastih oštećenja. Cena zamene stakla nije mali trošak.

Vetrobran je posebno osetljiv na oštećenja, jer su udarci sitnim kamenjem veoma česti.

Oznake na prozorima reći će vam da li svi iz iste godine i da li je neki od njih možda zamenjen.

Farovi – neravnomerno postavljeni farovi često su posledica ranijih sudara. Da, možda je oštećenje bilo malo, ali nemojte verovati prodavcu na reč.

Zatražite fotografije sudara, ukoliko ih ima. Ako je šteta zaista bila manja, prodavac neće imati šta da krije. Usput, proverite i da li su stakla farova zamućena, a sijalice ispravne.

Gume – neravnomerno istrošene gume mogu biti signal da točkovi nisu dobro balansirani.

Felne – dobro je proveriti ima li na njima pukotina ili drugih oštećenja.

Vrata – trebalo bi da se zatvarati glatko i bez otpora.

Brave – proverite radi li centralno zaključavanje na svim vratima (i prtljažniku).

2. Provera motora

Čistoća – motor je savršeno čist? Ovde se najverovatnije ne radi o pedantnosti vlasnika, već o pokušaju prikrivanja curenja ulja iz motora.

Ulje – nizak nivo ulja ili velika potrošnja ulja dokaz su da vlasnik nije vodio računa o motoru. Obavezno pitajte vlasnika o vrsti ulja, marki i datumu poslednje promene.

Rashladna tečnost – obratite pažnju na “zarđalu” boju rashladne tečnosti i eventualne mrlje od ulja. Mogli bi ukazivati ​​na neispravan dihtung glave motora.

Kaiševi – Iz bezbednosnih razloga, najbolje je zameniti sve kaiševe odmah nakon kupovine.

Svećice – Prisutnost velike količine čađi na elektrodama po pravilu je rezultat neuravnotežene smese goriva i vazduha ili goriva niskog kvaliteta.

Prisutnost ulja na elektrodama – razlog za to može biti: višak ulja u motoru, trošenje klipnih prstenova, trošenje klipova, bloka cilindra, vođica ventila…

3. Enterijer

Stanje sedišta, volana, papučica i ručice menjača – podaci o stvarnoj kilometraži automobila.

Volan – boja upravljača razlikuje se od ostatka kokpita, što može biti signal da je zamenjen. Razlog može biti, na primer, aktiviranje vazdušnih jastuka.

Audio-uređaj / multimedija – proverite da li rade svi zvučnici.

Podešavanje sedišta – mehanizam koji ima tendenciju da se pokvari.

Podizanje prozora – spustite sve prozore do kraja. Zveckanje može biti znak istrošenih četkica elektromotora.

Ventilacioni otvori – neugodan miris iz otvora za ventilaciju / “klimu” može ukazivati ​​na istrošeni filter kabine ili na kvar klima-uređaja.

Klima-uređaj – ako se unutrašnjost automobila za nekoliko minuta ne ohladi ni za jedan stepen, “klima” je jednostavno pokvarena. Efikasan sistem klimatizacije rashladiće unutrašnjost vozila za desetak stepeni nakon samo 15 minuta rada.

Pozadinsko osvetljenje – proverite ne samo osvetljenje instrument table, već i komandi, vrata, kabine i prtljažnika.

Migavci – proveriti sve migavce, pa i one pomoćne u blatobranima ili na spoljnim retrovizorima, kao i komandu “sva 4 migavca”.

Vlaga – prekomerna vlaga u unutrašnjosti može značiti da karoserija automobila propušta vodu ili je automobil bio poplavljen. Proverite šta se dešava ispod patosnica.

Retrovizori – neispravan mehanizam sprečiće da ih ispravno podestite.

Grejači zadnjeg stakla – nemogućnost uključivanja grejanja zadnjeg stakla otežaće vam vožnju zimi i u jesen.

Sistemi – proverite rad svakog sistema u automobilu. Ako je bilo koji od njih neispravan, ovo saznanje će vam koristiti za obaranje cene.

4. Probna vožnja

Motor – trebalo bi da se lako “pali” i da radi ravnomerno. Zagrejte ga do radne temperature pre probne vožnje.

Kvačilo – ubrzajte automobil do 40 km/h, prebacite u 4. brzinu i dodajte gas. Ako se obrtaji povećaju, a automobil ne ubrzava, imate posla sa istrošenim kvačilom.

“Plivajući” zamajac – trzaji prilikom pokretanja i vibracije na ručici menjača jedan su od najčešćih simptoma oštećenog plivajućeg zamajca.

Izduvni sistem – glasan izduvni sistem veoma često može biti posledica zarđalog auspuha.

Vožnja – izvedite nekoliko naglih manevara levo i desno. Automobil bi trebalo odmah da vrati stabilnost. Ako se to ne dešava, verovatno ćete morati zameniti amortizere.

Ručna kočnica – ne možete pronaći dovoljno strm teren za testiranje ispravnosti ručne? Podignite ručnu kočnicu i pokušajte pokrenuti vozilo.

Vibracije na upravljaču – ukazuju na lošu ravnotežu točkova ili neispravnan pneumatik.

5. Dokumentacija

Obavezno osiguranje – automobil mora da ima polisu obaveznog osiguranja. Bez važeće polise osiguranja ne možete ni da obavite probnu vožnju.

Vlasnik vozila – proverite da li su vlasnik vozila i osoba koja vam prodaje automobil – ista osoba.

Identifikacioni broj vozila (VIN broj ili broj šasije) – broj šasije na dokumentima mora odgovarati onom utisnutom na automobilu.

Plinska instalacija – ako automobil ima plinsku instalaciju, ona mora biti atestirana, a podaci o njoj moraju biti navedeni u saobraćajnoj dozvoli.

Provere i aktivnosti sa ovog spiska možete izvesti i sami, bez posebnog mehaničarskog znanja. Naravno ove provere nisu zamena za detaljan pregled u specijalizovanom servisu, ali u mnogim slučajevima će vam omogućiti da eliminišete iz izbora za kupovinu automobile koji nisu vredni pažnje i pregleda mehaničara.

Na taj način, uštedećete na nepotrebnim proverama i angažovanju mehaničara. Tek kada vaš automobil iz snova ispravno prođe ovaj test, obavezno ga dodatno odvezite na pregled u servis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here