pixabay.com
Foto: Ilustracija

Večita borba se vodi između nepušača i uživaoca nikotina. Studije pokazuju da na planeti ima milijardu onih koji imaju paklicu i upaljač u džepu.

Kad posetite lekara, obavezno vas pita da li ste pušač. Ako je odgovor pozitivan, savetuje vam prestanak, a ne izostane vaspitna lekcija o štetnosti duvanskog dima. Kao i većina poroka, dokazano je da cigarete izazivaju zavisnost, a njihovo izbacivanje iz svakodnevice je Sizifov posao.

Stručnjaci su obelodanili kakav se hemijski proces odvija u mozgu koji pretvara ukus i miris duvana od nepodnošljivog do prijatnog kod pušača. Navode da bi to saznanje moglo da im pomogne u proizvodnji leka za odvikavanje od duvana sličnog onom za alkoholizam koji blokira osećaj zadovoljstva u mozgu. Stručnjaci navode da prestanak kupovanja cigareta zavisi prvenstveno od karaktera osobe. Neko preko noći može da zaboravi na njih, a drugima je to nemoguća misija.

Savetuju da ako osoba želi da prestane da puši, mora da ima valjan razlog za to i želju da se reši ovog poroka. Lekari ističu da kada naglo prestanete da pušite, povlačenje nikotina iz organizma može da zada glavobolje, utiče na raspoloženje ili iscrpi vašu energiju. Žudnja za “samo jednim dimom” je teška. Zato savetuju korišćenje terapije nikotinom u vidu flastera koja može da obuzda ove nagone. Studije pokazuju da nikotinska žvakaća guma, pastile i flasteri poboljšavaju vaše šanse za uspeh kad ste i u programu za odvikavanje od pušenja.

Trik koji takođe pomaže da ostavite duvan je jednostavan. Većina ljudi pali cigaretu za cigaretom kada im je dosadno. Pokušajte da se zabavite i okupirate sebi misli, tako da nećete imati vremena ili se nećete setiti da zapalite.

Porok ili spas

Svet je u pomami za elektronskim cigaretama koje izazivaju oprečna mišljenja. I dalje se vodi rat stručnjaka o tome da li su “veštačke” cigarete nov porok ili spas. Jedni navode da su idealno rešenje za odvikavanje od pravih cigareta, a drugi tvrde da su samo zabluda koja nosi niz štetnosti po organizam.