Kako pametno koristiti dozvoljeni minus?

0

Pametno raspolažite sa svojim novcem, podižite samo koliko vam je potrebno i pazite na raspoloživa sredstva
 

1. Birajte manju kamatnu stopu

Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, kamatne stope na dozvoljeni minus kreću se od 20,28 odsto do 38,31 odsto. Ova kamata se obračunava za period od godinu dana. Zato se trudite da ako već morate, manje koristite ovu pozajmicu, već se opredelite, ako su veći iznosi u pitanju na namenske kredite, gde su manje kamatne stope.

 

2. Pazite na "raspoloživa sredstva"

Uglavnom banke odobravaju dozvoljeni minus u visini jedne zarade, poneke zaradu i po, a retke i do dve. Međutim, to što vam banka iskaže kao raspoloživa sredstva ne znači da toliko imate zapravo novca. Na računu imate svoju zaradu uvećanu za kredit u vidu dozvoljenog minusa. Što znači da kad istekne pozajmica osim kamate koju vam je banka mesečno obračunavala, morate da vratite celokupan iznos pozajmice.

3. Podižite novac po potrebi

Ako već morate, najbolje je da periodično podižete novac po potrebi, a to znači da ne ulazite u dozvoljeni minus do punog limita na početku meseca. Kamatu na ovu pozajmicu banka obračunava na osnovu dana koliko ste je koristili, tako da što manje dana manji je pripis kamate na kraju meseca.

4. Ne kasnite više od 60 dana

Dešava se da iz dozvoljenog lako se sklizne u nedozvoljeni minus. Vodite računa da će za svako kašnjenje duže od 60 dana biti evidentirani u Kreditnom birou, a tako vam se smanjuje mogućnost za buduća zaduživanja. Osim toga plaćaćete i paprene kamate za ulazak u nedozvoljenu zonu koje mogu da budu i do čak 81,56 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here