Pexels

Posledice zbog prelaska na letnje računanje vremena naše telo može da oseća čak nekoliko dana, a najveća promena se oseća tokom prva dva do tri dana nakon pomeranja sata.

Naučnici sa nemačkog Univerziteta Ludvig-Maksimilian su na uzorku od 55.000 ispitanika dokazali da zbog pomeranja sata ljudi tokom leta spavaju čak 20 minuta kraće.

Američki naučnici tvrde da se stopa rizika od moždanog udara u Finskoj povećala za osam odsto tokom prva dva dana od početka prelaska na letnje računanje vremena u odnosu na dve nedelje pre i nakon pomeranja sata, a isti rezultati zabeleženi su i kasnije u oktobru mesecu.

Međutim, švedski naučnici su zaključili da broj srčanih udara opada u nedelji nakon vraćanja sata unazad za 21 odsto, dok u proleće stopa srčanih udara raste sedam dana posle pomeranja sata unapred.

Štetan uticaj na srce najizrazitiji je u prva tri dana nakon nedelje u kojoj se prelazi na letnje računanje vremena. Osim toga, školarci lošije rešavaju zadatke i slabije prate nastavu nakon pomeranja sata.

Ova promena takođe može da utiče i na raspoloženje, apetit, ali i na posao.

Raspoloženje

Iako ćete noćas spavali jedan sat kraće, ova promena ima i jednu pozitivnu stranu, a to je da taj jedan dodatni sat sunčeve svetlosti može itekako pozitivno da utiče na vaše raspoloženje.

Apetit

Već je dobro poznato da se rutina konzumiranja obroka menja, ako je redovan ciklus spavanja iz nekog razloga poremećen. Isto se događa i kod pomeranja sata. Takođe, postoji i šansa da izgubite apetit ili odjednom osetite veliku želju za brzom i nekvalitetnom hranom.

Posao

Baš kao i svaka stvar u životu, i ova ima pozitivne, ali i negativne strane. Pomeranje sata može da donese manje koncentracije na radnom mestu, posebno prve nedelje nakon pomeranja sata. Ali, dobra vest je što će se vaš organizam brzo prilagoditi promeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here