pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uzgajivači tovne junadi imaju rok do kraja oktobra da prodaju svoja grla ukoliko žele da od države dobiju dodatnu premiju od 20.000 dinara, uz ranije utvrđenu subvenciju od 15.000 dinara.

Međutim, otkup i dalje ide teško jer kupaca i izvoza nema toliko koliko bi bilo potrebno za oporavak tog sektora, ističu u Proizvodnoj grupi odgajivača i tovljača junadi udruženja „Agroprofit”.

Procenjuje se da je u štalama i dalje oko 9.000 junadi, a da je do sada izvezeno ili prodato domaćim klanicama oko 4.000 grla. Od te količine, preko luke Bar, za Izrael i Liban izvezeno je oko 3.000 grla. Iako je stanje i dalje zabrinjavajuće, kako ističu, poslednjih dana nakupci šire dezinformacije da je otkup završen kako bi snizili cene na nerealnih 1,7 evra po kilogramu, što je, ističu, cena koja proizvođačima ne donosi zaradu.

Tva grupacija, koja okuplja najveći broj uzgajivača junadi u Srbiji, inicirala je da pomoć tom sektoru, jednom od najugroženijih zbog pandemije, bude dodeljena na ovaj način. Država je izdvojila dva miliona evra za podsticaj stočarima, što je dovoljno za otkup 11.500 grla.

– Bez ove podrške ne bi uspeli da nadomeste ni troškove proizvodnje. Ta pomoć je za proizvođače značajna, ali je problem što kupaca nema. Trenutno oko 5.200 grla čeka kupca, a u celoj zemlji oko 9.000 – kaže predsednik tog udruženja Čedomir Keco. Pokazalo se, dodaje, da je naše meso skupo za izvoz, dok istovremeno građani i dalje malo kupuju juneće meso.

– Zabluda je da su klanice značajne za plasman junetine. Naše kompletno tovno govedarstvo povezano je isključivo s izvozom. Imamo informacije da će, zbog i dalje teškog stanja, rok za otkup verovatno biti produžen i u delu novembra – navodi Keco, prenosi „Politika”.

On kaže da proizvođači moraju da budu realni u trenutku kada je ponuda na svetskom tržištu velika i postoje pritisci sa svih strana da se proda roba.

– Moraju da budu realni i da podsticaje koje dobijaju od države uračunaju u cenu. Tako, ako su junad prodali po 1,9 evra po kilogramu, to nije ta cena, jer, sa uračunatim premijama, ona zapravo iznosi 2,5 evra, što je dobro za prosečnu težinu bika od 500 kilograma – ističe Keco.

On napominje i da bi ova trenutna cena junećeg mesa na tržištu maloprodaje morala da bude niža za 20 do 30 odsto od sadašnje, ako ga klaničari kupuju po 1,7 evra.

– Imamo paradoksalnu situaciju da je čitav sektor u problemu, a da se u mesarama i trgovinama ugrađuju u cene bez mere, dok je junetina za prosečne potrošače i dalje skupa – kaže Keco.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here