Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako već duže vreme živimo pod izmenjenim okolnostima, praznici ostaju deo naših života, i to onaj lepši. U susret Uskrsu, koji sa sobom donosi i produženi vikend za veliki broj ljudi, bavimo se svim blagodetima kratkog odmora za dušu i telo. Verujemo da i vi osećate zahvalnost na svakom slobodnom danu i mogućnosti da se rasteretite od svih obaveza i briga…

Šetnja u prirodi, roštilj u dvorištu, čitanje romana koji je već duže na čekanju, te omiljena serija samo su neke od mogućnosti za kvalitetno provedeno vreme – bilo sa najbližima, bilo u solo varijanti. Iako je velika verovatnoća da ste i do sada bili svesni značaja nekoliko vezanih slobodnih dana za praznike, sada nam i od stručnjaka dolazi potvrda toga. Naime, u trenucima koje posvetimo suštinskim potrebama svog organizma, dolazi do promene cirkadijalnog ritma, i to, naravno, nabolje. Podsećanja radi, on reguliše ciklus budnosti i spavanja, koji se smenjuju. Kada napravimo zaslužen predah, to se pozitivno održava na naše raspoloženje, ali i nivo energije.

Tri ili četiri dana promene rutine dovoljni su da se naspavamo, ali nas ne izbacuju iz koloseka. Uz to, kada imamo više slobodnog vremena, lakše se organizujemo za druženje sa dragim ljudima, te fizičku aktivnost. Promena režima na nekoliko dana ima pozitivno dejstvo, pa smo nakon toga daleko svežiji, odmorniji i spremniji za nove izazove. Nešto duža pauza od toga, poput godišnjeg odmora, obično podrazumeva malo teže ponovno prilagođavanje na posao i svakodnevne obaveze. Zbog toga su mini-odmori, odnosno produženi vikendi idealni za kratak predah i punjenje baterija, ali bez prevelikog opuštanja.

Za kraj, izdvajamo i to da produženi vikend poboljšava kreativnost, motivaciju i produktivnost, pa ne čudi što neke zemlje razmišljaju o uvođenju četvorodnevne radne nedelje. Kako vama zvuči taj predlog?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here